eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Üzemanyag-jelölő címkék egy Shell benzinkúton Debrecenben 2018. október 12-én. Európai uniós irányelv írja elő ettől naptól minden tagországban az egységes üzemanyag-jelölő címkék bevezetését, de megmaradnak a benzinkutakon az üzemanyagok megszokott helyi jelölései is. A benzint a kör, a gázolajat a négyzet, az üzemanyag gázokat pedig a rombusz formájú matrica jelöli.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Rekordáron vehetjük mától a benzint

451 forintba került egy liter benzin. A gázolaj hazai ára csak megközelítette a csúcsot.

A szerdai áremeléssel történelmi csúcsra drágult a benzin. Ráadásul a koronavírus okozta pandémia miatt a jelenlegi árak a tavalyiakhoz képest még mellbevágóbbak. Ha nem történik kisebb csoda az olajpiacon, vagy nem táltosodik meg a forint, akkor további áremelkedés jöhet – írja az Index.

A benzin ára öt, míg a gázolajé két forinttal emelkedett szerdán, ezzel az előbbi ára az elmúlt egy hónapban 24, míg a gázolajé 16 forinttal nőtt. Most

  • a 95-ös benzin átlagára a 451,
  • a gázolajé 447 forint.

2012 áprilisában volt eddigi csúcsán a benzinár, akkor ugyanennyibe került, a gázolaj minimálisan ugyan, de még a rekordszint alatt van.

A lap emlékezetet, hogy kilenc éve magasabbak voltak az olajárak, viszont erősebb volt a forint:

  • 75 dollár vs. 100 dollár olajár, de
  • 230 forint/dollár vs. 300 forint/dollár árfolyam néz farkasszemet egymással kilenc év távlatából.

Az Index által megszólaltatott szakértő, Pletser Tamás, az Erste olajpiaci elemzője arra számít, hogy az év második felében tovább drágul az üzemanyag, de nem éri el az 500 forintot – az idén.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×