INFORÁDIÓ
2022. december 7. szerda
Ambrus

járóbeteg-ellátás

várólista

magyar orvosi kamara

koronavírus

Az új szárny járóbeteg része a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházában. A felvétel 2011. február 24-én készült.

Másfél éves elmaradásban az egészségügy a járvány után

Minimum 4-5 hónap, mire helyreáll a magyar egészségügy a koronavírus után, de csak akkor, ha nem következik be közben újabb koronavírus-hullám – mondta el az InfoRádióban Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

Másfél éves elmaradásban van az egészségügyi ellátás nemcsak a várólistákkal, hanem a diagnózisok felállításával, a krónikus betegek kezelésével: nagyon nehéz lesz uralni ezt a helyzetet – mondta el a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Lénárd Rita az InfoRádióban.

"Meglehetősen fáradt az egészségügyi szakszemélyzet, és elég nehéz ez a feladat, főként úgy, hogy még oltások is vannak és éppen, hogy túl vagyunk a koronavíruson" – fogalmazott. Az ízületi műtéteknél és a szemészeti eseteknél a leghosszabb a várólista.

"A kórházi várólisták felszámolásához az első nagyon fontos teendő az, hogy átalány vagy bázisfinanszírozásról teljesítményfinanszírozásra térjenek át a kórházak, hiszen a jelenlegi helyzetben az átalányfinanszírozással nincsenek meg a pénzügyi feltételek arra, hogy a kórház több műtétet végezzen. A másik nagyon fontos dolog, hogy a betegeket aktívan kellene arról tájékoztatni, hogy ezek a várólisták nagyon különbözők országszerte, tehát aktívan irányítani és segíteni kellene a betegeket, hogy ha lehetséges, fogadják el azokat az ellátóhelyeket, amelyeknél kevesebbet kell várni" – tette hozzá.

Őszig biztos várni kell

Ugyanakkor tény, hogy nagyon nagy az elmaradás és még több lesz, amikor elkezdenek dolgozni a járóbeteg-ellátásban, jelenleg a diagnózis felállítása sincs meg, a sürgősségi ellátásban és egyéb területeken is olyan elhanyagolt betegségekkel találkoznak, amelyeket normál időben már régen látott volna orvos.

Lénárd Rita szerint legjobb esetben is

ősszel vagy tél elején áll majd helyre az egészségügyi rendszer

működése: a vírusveszély csökkenésével sok egészségügyi dolgozó szabadságra ment, vagy ki is esett a rendszerből.

"Erre a legrosszabb példa a járóbeteg-ellátás, amit idősebb kollégák vittek. 2020 tavaszán visszavonták a 65 év felettieket, a kollégák jó része pedig nem ment vissza dolgozni. A nyugdíjasoknak le kell mondaniuk a nyugdíjról, külön engedélyt kell kapniuk a kormánytól, ezen például nagyon jó lenne, ha könnyítenének" – sorolta a nehézségeket a MOK alelnöke.

Azt remélték a kamaránál, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal egyszerűsítik a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását, de ez nem történt meg. Véleménye szerint nagyon fontos lehet az is, hogy amikor már teljesítményelszámolás lesz, akkor a volumenkorlátot feloldják és külön finanszírozással engedélyezik a többletműtéteket. A legtöbb országban

a magánellátás is végez állami feladatot,

ebben a kritikus helyzetben Lénárd Rita azt javasolná, hogy lehetne a magánellátást finanszírozni, be kellene vonni a várólisták felszámolásába.

"A járóbeteg-ellátásban is központilag kellene vezetni az előjegyzést, hiszen ott is előfordul, hogy az egyik földrajzi területen alig-alig van lehetőség egy szakorvosi vizsgálatra, egy picit távolabbi területen pedig gond nélkül tudják fogadni a beteget. Ezek olyan lehetőségek, amelyekkel lehetne egyszerűsíteni, de az, hogy visszaálljon normál menetrendbe az egészségügyi ellátás, feltételezve, hogy nem tör ki újabb hullám, még legalább négy-öt hónap" – mondta el a MOK alelnöke.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Másfél éves elmaradásban az egészségügy a járvány után – Lénárd Rita
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018