eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Bátonyterenyénél már folyamatosak a medveészlelések

A Nógrád megyei település környékének medvehelyzetéről a város alpolgármestere számolt be közösségi oldalán. Letovai Zoltán posztja szerint az elmúlt egy év alatt majdnem tíz eset jutott a tudomására. Az InfoRádiónak elmondta: nincs veszélyben a helyi lakosság.

Az észlelések elsősorban Bátonyterenye 10-15 kilométeres körzetére vonatkoznak – ismertette az InfoRádióban Letovai Zoltán. Az alpolgármester megjegyezte, a beérkező információkat szelektálni szokta a forrás megbízhatósága alapján, így a közel tíz eset valósnak tekinthető, miután azok fényképes és kamerás felvételeken alapulnak.

Letovai Zoltán emlékeztetett, a medve napi életritmusa során igen nagy távolságokat tehet meg, így az észlelések a településhez akár közelebbiek, akár messzebbiek is lehetnek, azonban nem gondolja, hogy ez nagy veszélyt jelentene az emberekre.

„Akkor hibázunk, ha túl bátrak vagy túl kíváncsiak vagyunk.”

Kiemelte: nem árt azzal tisztában lenni, hogy a medve nem okvetlen akarja bántani az embert, és ha teheti, találkozáskor inkább menekülőre fogja, miután rejtett életmódot él. Tehát ügyelni kell arra, hogy észleléskor el tudjon az állat iszkolni vagy az ember el tudjon távolodni.

A legveszélyesebb, ha az ember szabadon sétáltatott kutyával találkozik össze egy medvével. Ugyanis a kutya – természeténél fogva – ugatni, hergelni fogja a vadállatot, amely a menekülés során könnyen az eb irányába indulhat meg, hogy megszabaduljon tőle. A kutya viszont jellemzően a gazdája irányába tendál, és „olyankor vannak a bajok”.

Figyelmeztetett arra is, hogy

a bocsokról se próbáljon senki „cuki” fényképeket készíteni, mert az életveszélyes helyzetet teremthet.

A higgadtságunkat megőrizve, hagyjuk békén őket, és ne kényszerítsük olyan helyzetbe a medvét, hogy csak minket megtámadva tudjon elmenekülni – hangsúlyozta ismét az alpolgármester.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×