INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

bátonyterenye

nógrád megye

medve

Bátonyterenyénél már folyamatosak a medveészlelések

Bátonyterenyénél már folyamatosak a medveészlelések

A Nógrád megyei település környékének medvehelyzetéről a város alpolgármestere számolt be közösségi oldalán. Letovai Zoltán posztja szerint az elmúlt egy év alatt majdnem tíz eset jutott a tudomására. Az InfoRádiónak elmondta: nincs veszélyben a helyi lakosság.

Az észlelések elsősorban Bátonyterenye 10-15 kilométeres körzetére vonatkoznak – ismertette az InfoRádióban Letovai Zoltán. Az alpolgármester megjegyezte, a beérkező információkat szelektálni szokta a forrás megbízhatósága alapján, így a közel tíz eset valósnak tekinthető, miután azok fényképes és kamerás felvételeken alapulnak.

Letovai Zoltán emlékeztetett, a medve napi életritmusa során igen nagy távolságokat tehet meg, így az észlelések a településhez akár közelebbiek, akár messzebbiek is lehetnek, azonban nem gondolja, hogy ez nagy veszélyt jelentene az emberekre.

„Akkor hibázunk, ha túl bátrak vagy túl kíváncsiak vagyunk.”

Kiemelte: nem árt azzal tisztában lenni, hogy a medve nem okvetlen akarja bántani az embert, és ha teheti, találkozáskor inkább menekülőre fogja, miután rejtett életmódot él. Tehát ügyelni kell arra, hogy észleléskor el tudjon az állat iszkolni vagy az ember el tudjon távolodni.

A legveszélyesebb, ha az ember szabadon sétáltatott kutyával találkozik össze egy medvével. Ugyanis a kutya – természeténél fogva – ugatni, hergelni fogja a vadállatot, amely a menekülés során könnyen az eb irányába indulhat meg, hogy megszabaduljon tőle. A kutya viszont jellemzően a gazdája irányába tendál, és „olyankor vannak a bajok”.

Figyelmeztetett arra is, hogy

a bocsokról se próbáljon senki „cuki” fényképeket készíteni, mert az életveszélyes helyzetet teremthet.

A higgadtságunkat megőrizve, hagyjuk békén őket, és ne kényszerítsük olyan helyzetbe a medvét, hogy csak minket megtámadva tudjon elmenekülni – hangsúlyozta ismét az alpolgármester.

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Nógrád medveészlelések – Letovai Zoltán alpolgármester, Bátonyterenye
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018