INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

a nap legfontosabb hírei

oltás

orbán viktor

koronavírus

Elérte az 5 milliót a magyarországi beoltottak száma - a nap hírei

Infostart

Bejelentette az ötmilliomodik beoltott elérését a miniszterelnök. Mostantól a szálláshelyek, vendéglátóhelyek is elfogadhatják a védettségi applikációt. Egy nap alatt 48 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben. A nap legfontosabb hírei május 22-én.

Elérte az 5 milliót a magyarországi beoltottak száma – jelentette be a miniszterelnök.Orbán Viktor Facebook-videójában hangsúlyozta: az operatív törzs úgy döntött, hogy mostantól nem kell maszkot viselni a közterületeken. A kormányfő köszönetet mondott az oltási kampány lebonyolítóinak és minden beoltottnak , emellett oltásra bíztatta az eddig nem regisztráltak. Az új rendelkezések alapján megszűnik a kijárási tilalom, az üzleteknek, vendéglátóhelyeknek, szabadidős létesítményeknek nem kell bezárniuk este 11-kor. A zárt helyeken, boltokban, tömegközlekedésen továbbra kötelező a maszkviselés.

Mostantól a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és turisztikai attrakciók is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt.A kormány rendelete alapján a még meg nem érkezett védettségi igazolvány hiányában, beoltva is lehet szállodába vagy étterembe menni. Az applikáció a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről, azt azonban nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson.

Egy nap alatt 48 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és újabb 647 embernél igazolták a kórokozót. 1500 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 107 ezer alá csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 801 ezren kapták el a vírust és 29 475 ember halt meg a betegségben.

A pénzügyminiszter szerint a vírustesztekhez is használt fiolák gyártásában erősödik Magyarország önellátása. Varga Mihály a szekszárdi Jako-Meditec által bejelentett beruházással összefüggésben közölte: az elkészült fejlesztés egyike az Egészségipari Támogatási Programnak, amelyben eddig összesen 58 beruházásban állapodtak meg, ebből 10 már el is készült.

Az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti foglalkoztatásának visszaállítását követeli az MSZP. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a Fidesz tizenegy év alatt hagyta szétesni a betegellátást, ami eladósodott kórházakat, orvos- és nővérhiányt, és hosszú várólistákat eredményezett. Hozzátette: a kormány még a koronavírusjárvány közepette is orvosok és ápolók ezreit üldözte el az új szolgálati jogviszony áterőltetésével.

Minden választókerületben támogatják az induló jelöltek között a politikai vitákat az ellenzéki szövetség pártjai. Az Országos Előválasztási Bizottság tájékoztatása szerint a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös szabályzatot alkot és ezek mentén hivatalos vitákat szervez július 26-át követően. Akkor nyílik ugyanis az előválasztási jelölt-bejelentkezés.

Az osztatlan közös földtulajdont érintő törvény módosítására szólította fel az agrárkormányzatot a Demokratikus Koalíció. Benedek Szilveszter, az ellenzéki párt agrárpolitikai szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után sokan kerülhetnek nehéz helyzetbe. Több millió embernek van ugyanis egy hektárnál kisebb földterülete, amelyet a nagyobb tulajdonostárs bekebelezhet.

Az LMP szerint az élhető környezet kialakítása, az élővilág megóvása a civilizáció jövője. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke a biológiai sokféleség napja alkalmából hangsúlyozta: a fajok kipusztulásának oka a természet túlhasználása, a gazdasági célú erdőirtások, a környezetszennyezés.

A hithez, Szűz Máriához és a Csíksomlyóhoz való ragaszkodást hirdette prédikációjában a pünkösdszombati búcsú szónoka. A moldvai származású Salamon József gyimesbükki plébános hangsúlyozta: a moldvai csángók számára Csíksomlyó évszázadokon át a lelki oázist jelentette, ahol anyanyelvükön imádkozhattak, énekelhettek és megerősödtek. A hagyományos pünkösdszombati zarándoklatot a tavalyi elmaradása után az idén járványügyi és létszám-korlátozásokkal tartják.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018