INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

zacher gábor

poszt-covid

koronavírus

Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.

Zacher Gábor: hosszabb távon a poszt-covid nagyobb bajt okozhat a koronavírusnál

Infostart

Egy műszak alatt már majdnem háromszor annyi poszt-covidost vesznek fel a hatvani kórházban, mint koronavírusost.

Egyre több poszt-covidos beteget kezelnek a hatvani kórházban, ahol Zacher Gábor is dolgozik, hosszabb távon szerinte ez még jelentősebb probléma lehet, mint maga a járvány.

A Szeretlek Magyarországnak nyilatkozó főorvos elmondta, a kórházi leterheltség azért kisebb, mint a "csúcson", ma három beteget vesznek fel egy nap alatt, néhány hete ez a szám húsz volt, de poszt-covidosból nem keveset, körülbelül nyolcat vesznek fel; a tünetek szerteágazóak lehetnek, akár a fertőzés lezajlása után 2-3 hónappal is:

nem múló köhögéstől periodikus nehéz légzésen át hajhullásig, emésztési problémákig vagy alvászavarig rengeteg variációval találkoztak már.

A közösségbe menést biztonságosnak a második oltás utáni 10.-12. napon tartja, de mindenkit óvatosságra int, annál is inkább, mivel "a vírus továbbadására jó eséllyel azok is képesek, akik egyébként már védettek".

A stagnáló szennyvízadatokról is elmondta a véleményét: szerinte a megtelt teraszok aggasztó üzenetet hordoznak járványügyi szempontból.

"Nagyon nagy fokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam."

Zacher Gábor akkor nyitotta volna meg a teraszokat, ha már több fiatal van beoltva, de "adja az ég, hogy téved" abban, hogy a szennyvízadatokban látott korábbi javulás megtorpanása és a terasznyitás között összefüggés van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018