eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Eladók egy cipőüzletben a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Április 8-ig maradnak az intézkedések, 19-én nyitnak az iskolák

A Magyar Közlönyben megjelentek a részletek arról, amit a kormány és az operatív törzs pénteken bejelentett.

A kormány az operatív törzs javaslatára a védelmi intézkedéseket április 8-ig fenntartja – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. A határellenőrzés is április 8-ig hosszabbodik meg.

Egy másik rendeletben azt rögzítették, hogy

amint megkapta 2,5 millió ember az első oltást, úgy este 10-re tolódik a kijárási tilalom kezdete, a vége pedig továbbra is 5 órakor lesz.

A szolgáltatásokra vonatkozó védelmi intézkedések megszűnnek, vagyis megnyithatnak a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló üzletek.

  • Az üzletek este fél 10 és reggel 5 óra között nem lehetnek nyitva.
  • A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat.
  • A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

Nem számítanak bele a létszámba a 14 év alattiak, a 65 év felettiek segítője és a fogyatékossággal élők segítője.

Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.

Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy a (4)–(6) bekezdés szerinti számítás eredményeként egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.

Az intézkedések betartásáról az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője, ha pedig az üzlet bevásárlóközpont területén található, a pláza üzemeltetője, illetve vezetője is köteles gondoskodni. Feladatuk, hogy

a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak,

  • a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen,
  • az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen,
  • a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.

A kormány felkéri a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát és a népegészségügyi szerveket olyan további ajánlások kidolgozására, amelyek a járványügyi védekezést elősegítik.

A várakozás során – a közös háztartásban élők kivételével – mindenki köteles a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani.

Az intézkedések betartását a rendőrség, illetve a fővárosi és megyei kormányhivatalok a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzik. A büntetés 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedhet, emellett a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatják.

Oktatás

A Magyar Közlönybe rendelet jelent meg n „a köznevelési intézményekben és a szakképző intézményekben rendes oktatásra történő visszatérésről és óvodákban elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésről” címmel.

Április 19-étől a köznevelési intézmények – az óvoda kivételével – és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek.

Az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünetet megszüntetik.

A köznevelési és szakképző intézmények működése kapcsán a kormányzati intézkedések végrehajtásáról a köznevelésért, illetve a szakképzésért felelős miniszter határozatban rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×