eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Pálmai Tamás háziorvos beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának második adagjával békési rendelőjében 2021. március 26-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Csak a húsvéti időszak után várható fokozatos lazítás – a nap hírei

Minden eddiginél több beteg halt meg a koronavírus okozta betegségben egy nap alatt Magyarországon. Jövő hét második felében kezdődik a pedagógusok oltása.

Egy nap alatt 275 többségében idős, krónikus beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben. A járvány kezdete óta még nem volt ilyen magas a napi halálozási szám. Újabb 11.265 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 203 ezret. Kórházban 11.823 koronavírusos beteget ápolnak. A járvány kezdete óta több mint 614 ezerre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 19.499-re emelkedett.

A járvány miatt húsvét előtt még semmilyen nyitásra nincs lehetőség, ezért az ünnepi időszakban is a jelenlegi szabályok érvényesek - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely rendkívüli tájékoztatóján megerősítette: akkor kezdődhet a fokozatos nyitás, ha a beoltottak száma eléri a 2 és fél milliót, ez a kormány számításai szerint húsvét után pár nappal várható.

A magyar lakosság mintegy 18 százaléka már megkapta a védőoltás legalább első dózisát - mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília ismét a beérkező vakcina mennyiségétől tette függővé az oltás gyorsítását.

Jövő héten kezdődik a március 24-ig regisztrált pedagógusok oltása – közölte a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: az érintettek még húsvét előtt megkapják az első dózist. Az államtitkár jelentkezésre kérte a még nem regisztrált bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozókat.

Az összes szociális dolgozó beoltását és rendszeres tesztelését sürgeti az MSZP. Korózs Lajos az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány csak a bentlakásos intézményben élők és dolgozók beoltásáról gondoskodott, a szociális alapellátás szinte összes dolgozója kiesett a körből.

Modern légtisztító és kézfertőtlenítő berendezések gyártása kezdődött Tatabányán. Varga Mihály pénzügyminiszter közölte: a Termotechnika 450 milliós projektje a kormány Egészségipari Támogatási Programjának része.

Egyre több külföldi érkezik Szerbiába, hogy ingyenesen jusson koronavírus elleni védőoltáshoz. A belgrádi kormány erre a célra létrehozott internetes oldalán lehet regisztrálni az útlevélszámmal. A regisztráló azt is kiválaszthatja, hogy a Szputnyik, a Sinopharm, a Pfizer/BiONtech vagy az AstraZeneca vakcinát kéri-e.

Horvátország áprilistól felmenti a karanténkötelezettség alól azokat, akiknek van oltási bizonyítványa vagy voltak már fertőzöttek. A határt eddig csak negatív PCR-teszttel lehetett átlépni. A húsvéti ünnepekre országos szinten nem hoznak újabb korlátozásokat, ugyanakkor a horvát megyék saját területükön szigoríthatnak.

Csehországban április 11-ig újra meghosszabbítják a március 28-án lejáró szükségállapotot, amelyet a kormány a koronavírus-járvány elleni óvintézkedésekkel indokolt. Csehországban az utóbbi napokban ugyan gyengül a járvány, de a kabinet egyelőre nem kíván enyhíteni a szigorú óvintézkedéseken.

Még ebben a félévben megkaphatja összes európai uniós tagállamra érvényes forgalomba hozatali engedélyt a Richter és a Mithra új, kombinált fogamzásgátlója. Ez azzal vált lehetővé, hogy az Európai Gyógyszerügynökség pozitív véleményt adott ki a készítményről.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével. Novák Katalin családokért felelős miniszter a kormány céljának nevezte, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen.

Az Európa Tanács következő elnökeként Magyarország fő teendőit a nyelvhasználati jogok kérdése, a nemzeti közösségek védelme és az európai emberek mielőbbi beoltása jelentik majd - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Magyarország május 21-től féléves időtartamra veszi át az ET elnöki pozícióját.

Németországban megakadt az uniós helyreállítási alap elfogadásának folyamata, amelyet az alkotmánybíróság függesztett fel. A legfőbb jogi fórumhoz a jobboldali Alternatíva Németországnak párt egyik politikusa és kétezer híve fordult, mert szerintük a hitelfelvétellel finanszírozott alap ellentétes az uniós joggal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×