eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az új halálozási rekord napján jelentették be, hol lehet ellenőrizni, fent vagyunk-e az oltási listán – a nap hírei

Interneten ellenőrizhető az oltási regisztráció – jelentette be az országos tisztifőorvos. A feltételek teljesülése esetén legkorábban április 12-én nyithatnának az óvodák, általános- és középiskolák. Közös munkacsoportot hoz létre a főváros és a kormány az uniós fejlesztési források budapesti felhasználásának egyeztetésére.

Újabb levélben kéri a koronavírus elleni oltás felvételére a még nem regisztrált 650 ezer nyugdíjast az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján azt is elmondta, hogy tart a pedagógusok oltási rendjének kidolgozása. A tisztifőorvos bejelentette, hogy elindult egy internetes oldal, amelyen az oltásra regisztráltak ellenőrizhetik, hogy jelentkezésük bekerült-e a rendszerbe. A lekérdezéshez a születési dátumot és a TAJ-számot kell megadni.

A koronavírus ellen beoltottak számának 2 és félmillióra emelkedésekor tartja lehetségesnek a nyitást a kormány – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányzati tájékoztatón elmondta: a kabinet számításai szerint április 12-én vagy 19-én indulnának újra az óvodák, illetve az általános- és középiskolák is. A kereskedelmi és iparkamara üzletekre vonatkozó javaslatáról a miniszter azt mondta: a kormány az operatív törzs véleménye alapján pénteken dönt a kérdésről.

Egy nap alatt 272 többségében idős, krónikus beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben. A járvány kezdete óta még nem volt ilyen magas a napi halálozási szám. Újabb 9.637 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 197 ezret. 11.760 embert ápolnak kórházban, közülük 1.467-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 603 ezerre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké meghaladja a 19 ezer 200-at.

Közös munkacsoport létrehozásáról állapodott meg a kormány és a városvezetés az uniós fejlesztési források budapesti felhasználásának egyeztetésére. Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megegyezést akkor tekinti érvényesnek, ha azt a kormány közzéteszi a hivatalos értesítőben. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közölte: 5 pontos megállapodás született. A források felhasználásának területei közé sorolta a fővárosi egészségügy mellett a közlekedés, a zöld infrastruktúra, valamint az egyetemek fejlesztését.

Az Európai Parlament kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha a brüsszeli testület tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával. Az EP képviselői állásfoglalásukban arra figyelmeztettek: a szabályokat késedelem nélkül alkalmazni kell, különösen azért, mert hamarosan indul az európai helyreállítási források folyósítása. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint az európai baloldal az állásfoglalás elfogadásával megfenyegeti az Európai Bizottságot.

Romániában szigorítják a korlátozásokat a fertőzöttebb településeken, de a húsvéti ünnepek idején azonban országszerte feloldják a kijárási tilalmat. Az érintett településéken tovább növelik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkentik az üzletek nyitvatartási idejét. Este 8 óra után már csak indokolt esetben szabad utcára lépni, az üzleteknek pedig este 6 órakor be kell zárniuk.

Lengyelországban újabb szigorításokat vezetnek be szombattól két hétre, a járvány erősödése miatt. Bezárják a fodrászatokat, kozmetikai szalonokat, sportlétesítményeket és a nagy barkács- és bútorboltokat. A templomokban is kevesebben tartózkodhatnak mint eddig, húsz négyzetméterenként egy hívő lehet odabent.

Ismét az uniós vakcinaelosztás korrekcióját szorgalmazta az osztrák kancellár. Sebastian Kurz a tagországok állam- és kormányfőinek online csúcsértekezlete előtt hangsúlyozta: a rendszert igazságossá kell tenni, vagyis a tagállamoknak lakosságarányosan kellene hozzájutniuk a koronavírus elleni védőoltáshoz. Fontosnak nevezte, hogy az úgynevezett zöld útlevélről is közös megegyezés szülessen.

Fél évvel meghosszabbította a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre felhatalmazó törvény hatályát a parlament. A londoni alsóház emellett jóváhagyta a kormány által a korlátozások feloldására kidolgozott menetrendet is. Minden feltétel teljesülése esetén június 21-re irányozza elő az összes korlátozás feloldását.

A korábban ígért – már teljesített – 100 millió helyett 200 millió adag védőoltás beadását jelölte meg új célként a hivatalba lépése utáni első 100 napban az amerikai elnök. Joe Biden a január 20- i beiktatása óta első elnöki sajtótájékoztatóján mondta ezt. Kérdésre válaszolva a 78 éves Joe Biden azt is közölte: 2024-ben is indulni szeretne a választásokon és akkor várhatóan ismét Kamala Harris lesz az alelnökjelöltje.

Izraelben a nem hivatalos végleges eredmény alapján 61–59 arányban győztek a korrupcióval vádolt Benjamin Netanjahu miniszterelnök távozását követelő pártok. A kormányzó Likud pártja 30 mandátumot szerzett meg a 120-ból, és ezzel a legnagyobb párt lett, noha a tavalyi választásokhoz képest elveszített hat képviselői helyet. Két éven belül negyedszer tartottak parlamenti választásokat Izraelben.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×