eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szlávik János infektológus főorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezető főorvost a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. Magyarországon Kertész Adrienne kapta meg az első oltást.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A nyitáshoz több mint 2,5 milliós átoltottságot tart szükségesnek a kormányfő - a nap hírei

Az eddig regisztrált idős emberek több mint fele már megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Az Európai Unió lakosságának mintegy tíz százaléka kapta meg valamelyik koronavírus elleni vakcina legalább első adagját.

Hétfőtől számítva egy hétig még biztosan fennmaradnak a korlátozások - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban úgy vélte: további megszorító intézkedéseket már nagyon nehezen viselne el az ország. Hozzátette: jó esély van arra, hogy az iskolákat újra lehet majd nyitni, a legfontosabb az oltások felpörgetése. Mint mondta: akkor lehet elkezdeni az újraindítást, amikor már több mint 2 és fél millió ember megkapta a védőoltást, jelenleg másfél milliós az átoltottság.

Az eddig regisztrált idős emberek több mint fele már megkapta a koronavírus elleni védőoltást - erősítette meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: az európai gyógyszerügynökség állásfoglalása alapján az AstraZeneca oltóanyaga nem növeli a trombózisos esetek kockázatát, és előnye messze meghaladja az esetleges kockázatokat. Az Infostart kérdésére azt válaszolta: hogy április második felére várható az első szállítmány az egydózisú Janssen vakcinájával.

Az elmúlt 24 órában 213 ember halt meg a koronavírus okozta betegségben, ez minden eddigi halálozási adatnál magasabb. Újabb 10.759 embernél igazolták a fertőzést, az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 167 ezret. 10.264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta már több mint 17.800 ember halt meg a betegség szövődményeiben.

Egy úgynevezett post-COVID stratégiát, középtávon pedig egy nemzeti pandémiás tervet is kidolgoz a Magyar Tudományos Akadémia. Ebben Orbán Viktor miniszterelnök és Freund Tamás, a testület elnöke állapodott meg a Karmelita Kolostorban. A pandémiás terv a jelenlegi válsághelyzetet követő időszak kezelését is magában foglalja. Ez a koronavírus-járványhoz hasonló esetleges jövőbeni világjárványok jelentette kihívásokkal foglalkozik majd.

Újabb 680 ezer Szputnyik vakcina érkezik a következő két hétben – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook-oldalán azt írta, hogy délelőtt véglegesítették az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel a márciusi szállításokat. Jövő hét elején és az azt követő héten 250-250 ezer első oltás valamint a jövő hét közepén a korábban beadott 180 ezer oltás második adagja érkezik. Szijjártó Péter közölte azt is, hogy ma őt is beoltották Szputnyik vakcinával.

Az orosz Szputnyik vakcina nemzeti szintű beszerzését sürgeti a német miniszter, ha az Európai Unió nem tesz lépéseket. Jens Spahn egészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökségnél indított eljárásban német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését. Angela Merkel kancellár szerint szükség van minden oltóanyagra, amelynek alkalmazásához hozzájárul az Európai Gyógyszerügynökség.

Az Európai Unió lakosságának mintegy tíz százaléka kapta meg valamelyik koronavírus elleni vakcina legalább első adagját. Az uniós lakosság 4,3 százalékát már a második adaggal is beoltották. Eddig több mint 53 millió adag vakcinát adtak be az Európai Unió területén. Az oltásban élen jár Málta 18,3 százalékkal és Magyarország 17,9 százalékkal. Bulgária és Lettország az utolsó a sorban, ahol a lakosság mindössze 5,1, illetve 5 százaléka kapta meg első oltását.

Tömegesen hagyták el az emberek Párizst a koronavírus-járvány megfékezésére éjfélkor életbe lépő harmadik lezárás előtt. A kevésbé fertőzött régiókba induló vonatokra minden jegy elkelt, a fővárosból kivezető autóutakon rekordméretű dugók alakultak ki. A száz francia megyéből tizenhatban, köztük Párizsban, szombaton lép életbe a lezárás, legalább négy hétre. A lezárás az ország lakosságának csaknem harmadát érinti.

A vészhelyzetre tekintettel elfogadhatónak minősítette a muszlimok számára a sertésenzimet is tartalmazó AstraZeneca-vakcinát Indonéziában az iszlám vallástudósok legfőbb testülete. Az AstraZeneca és más gyógyszercégek is hangsúlyozták korábban, hogy a koronavírus elleni oltóanyagaik nem tartalmaznak sertéshúst vagy sertéshúsból származó anyagokat. Indonéziában napokon belül megkezdik az AstraZeneca-vakcinák használatát.

A legfelsőbb bíróságon támadta meg a számos szövetségi állam által bevezetett járványügyi korlátozásokat a brazil elnök. Jair Bolsonaro annak ellenére követeli az intézkedések visszavonását, hogy Brazília a járvány által leginkább sújtott ország a világon az Egyesült Államok után. Jair Bolsonaro számos alkalommal igyekezett kisebbíteni a vírus jelentőségét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×