eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin
Koronavírus-teszthez szükséges mintavételre készülnek egyetemi hallgatók a győri önkormányzat Kodály Zoltán utcai bölcsődéjében 2020. november 24-én. Elkezdődött az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

"Messze nincs itt a nyitás ideje" - operatív törzs

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a Magyarországon alkalmazott PCR-teszteket nem cselezi ki semmilyen, itt előforduló mutáns.

Megdőlt a korábbi, egy nap alatti halálozási rekord a koronavírus-járvány harmadik hullámában, az aktív fertőzöttek számában pedig lassan ott tartunk, ahol a második hullám csúcsán voltunk. Napi adatok bővebben ITT.

Noha a Kormányinfón sok mindenről szó volt az ágyszámoktól kezdve a rezidensek és medikusok bevonásán át az oltási kampányig, az operatív törzsnek is maradt még közlendője a mostani helyzetben.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta,

  • 567 maszkszabálysértőt találtak szerdán, szinte mindenki mindenki a nyílt utcán volt közülük az intézkedéskor
  • vendéglátóhely bezárására nem került sor
  • 336 rendőri intézkedés történt a kijárási tilalom és a csoportosulás szabályainak megszegőivel szemben (eddig összesen több mint 51 ezer ilyen volt)

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint fontos lenne, hogy mindenki beoltassa magát,

a járványgörbe meredeken ível felfelé.

"Hallották a hírekből", hogy több olyan mutáns is megjelent a vírusból, amelyet a hagyományos PCR-teszt nem mutat ki. Tisztázta, Magyarországon az alkalmazott PCR-teszt három előforduló mutánst is kimutat, míg más országokban olyanokat használnak, amelyek csak egyet.

Kérte, hogy akinek nincs halaszthatatlan dolga, ne menjen sehová, ne most intézkedjen.

Kijelentette, "messze nincs itt a nyitás ideje", hiába akarnak sokan már "szabadulni".

"Kérem, az operatív törzs döntéseit fogadják el!" - húzta alá.

A munkáltatókat ösztönözte, ahol lehet, éljenek a home office lehetőségével.

Tisztázta azt is, hogy

  • köhögéssel
  • tüsszögéssel
  • beszéddel

terjed a vírus, a mutáns még jobban, mint a vadvírus.

"Aki negyed órán át maszk nélkül van egy teremben, biztosan meg tudja kapni a fertőzést egy fertőzött személytől."

Számok

Közölte azt is,

54 ezer Moderna, 21 600 AstraZeneca (78 ezer helyett) vakcina érkezett,

így látható, hogy az oltóanyag mennyisége szab határt az oltásnak.

A 6752 oltópontból 6000 működik aktívan, a többire egyelőre - oltóanyag híján - nincs szükség. A tömeges oltások idején - "bár az lenne már", mondta Müller Cecília - megfelelő kapacitásra kapcsolnak majd.

Visszajelzés

Elmondta még, az NNK-ba nagyon sok köszönőlevél érkezik, ezt a tisztifőorvos tovább "hárította" az oltóorvosokra, házorvosokra. Utóbbiakat bátorította, kérjenek adminisztratív segítséget a helyi önkormányzatoktól.

A "türelmetleneknek" is üzent.

"Szeretnénk már fellélegezni és szabadulni. Tudom, hogy nagyon nehéz az előttünk lévő néhány hét, de kell, hogy kérjem a toleranciát, a türelmet az egészségügy felé is, egymás felé is. Mindenki mindent megtesz, hogy a lehető legkorábban beoltakozhassanak."

Magyar vakcina

A nemzeti oltóanyaggyár munkájának jelenlegi állásáról is beszélt.

"A Debreceni Egyetemmel közösen az NNK fejleszti a vakcinát, ennek az lesz a nagy előnye, hogy a hazánkban izolált vírustörzseket dolgozzuk fel. Ezek hatásossága legalább olyan jó lesz, mint a most használt ötféle vakcina hatásossága. Jelenleg az állatoltásoknál tartunk, itt követjük nyomon az oltóanyag hatásosságát, az ellenanyag termelődését és a sejtes választ.

Mindenki sportoljon!

Mindenkit kért, hogy lehetőleg naponta egy-két órát sportoljanak, sétáljanak, egyénileg vagy a megfelelő távolságtartással, megpróbálva a gondolatokat elterelni, hiszen "reggeltől estig a koronavírus-járványról hallgatunk híreket, ez megterheli a lelkünket".

Kérdésekre ezúttal nem került sor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×