eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t mutatja egy nővér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Csaknem félmillió adag Szputnyik oltóanyag érkezik Magyarországra - a nap hírei

Az idén is rendhagyó ünnepségekkel készültek a legfőbb közjogi méltóságok és a politikai pártok vezetői a nemzeti ünnepen. Felfüggeszti az AstraZeneca vakcina alkalmazását több európai ország.

Az idén is rendhagyó ünnepségekkel készültek a legfőbb közjogi méltóságok és a politikai pártok vezetői az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. Áder János köztársasági elnök összefogásra és cselekvésre szólított a járvány elleni védekezésben. Orbán Viktor kormányfő levélben köszöntötte a világ magyarságát. Kövér László házelnök szabadságharcos elődeink áldozatára hívta fel a figyelmet. A hatpárti ellenzéki szövetség vezetői inkább az egységes politikai fellépést hangsúlyozták.

A koronavírus-járvány miatt az idén is elmaradtak a hagyományos ünnepségek. A Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát nyilvánosságra hozták.

Újabb 7.706 ember fertőződött meg koronavírussal, 131 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 9.300 embert ápolnak kórházban, közülük 1.008-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 152 ezret. 1 millió 335 ezren kaptak vakcinát, ebből csaknem 400 ezren a második adagot is.

Gördülékenyen halad a koronavírus elleni oltások beadása; nem indokolt eltérni az oltási programtól - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István az országos oltási munkacsoport vezetője kitért arra is, hogy a következő héten kevesebb oltóanyag áll majd rendelkezésre. A kórházi oltópontokon Pfizer-, a háziorvosok pedig AstraZeneca-vakcinával oltanak majd.

Gázvásárlásról, vasúti kocsik szállításáról Egyiptomba és a Szputnyik vakcina szállítási menetrendjéről egyeztetett telefonon a külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával. Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta: 480 ezer orosz oltóanyag érkezik Magyarországra, az ezen felüli márciusi szállításokat pedig a következő napokban pontosítják.

Több európai ország felfüggeszti az AstraZeneca vakcina alkalmazását. Elővigyázatosságból mások mellett Németország, Olaszország, Spanyolország és Franciaország döntött az átmeneti intézkedésről. Az Európai Gyógyszerügynökség azt hangsúlyozta, hogy AstraZeneca vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát.

David Fincher Mank című filmje kapta a legtöbb, 10 jelölést az idei Oscar-díjakra. Az amerikai filmakadémia bejelentése szerint az esélyesek között szerepel a legjobb színésznő kategóriában Vanessa Kirby is Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×