INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

időkapszula

magyar zene háza

építkezés

liget projekt

liget budapest

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója lezár egy időkapszulát a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házában 2021. február 26-án. Befejező szakaszához ért a decemberben megnyíló épület kivitelezése.

Befejező szakaszban a Magyar Zene Háza építése

Infostart

Ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.

Ünnepi pillanat a mai: a ház középpontjában elhelyezett időkapszula az épülés időszakának megörökítése a jövő számára - mondta el a helyszínen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Hozzátette, hogy az utókornak szóló üzenet az épület 80 méter átmérőjű, egyedi kialakítású tetőzetének origója alá került, amely egyben a hanghullám ihlette padlóburkolati díszítés kezdőpontja is.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szú tervei alapján - a magyar M-Teampannon partnerségével - épül a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében, a leromlott állapotú Hungexpo irodaházak helyén.

"Az épület zsenialitását nem csak mi vettük észre" - jegyezte meg, felidézve, hogy a házat 2019-ben legjobb nemzetközi középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, majd 2020-ban a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésnek járó fődíjat kapta meg az amerikai Music Cities Awards pályázatán. A házat ez év első napjaiban a CNN és a World Architecture Community is 2021 legjobban várt épületei közé választotta.

Magyar zeneművek és az építkezés története

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója közölte, hogy a kapszulában széles körű zenei válogatást, az intézmény tervpályázatával, kivitelezésével, koncepciójával kapcsolatos főbb dokumentumokat, az épülethez köthető "ereklyéket", valamint sajtómegjelenéseket helyeztek el.

Budapest, 2021. február 26.
Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója (j) és Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója időkapszulát helyez el a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házában 2021. február 26-án. Befejező szakaszához ért a decemberben megnyíló épület kivitelezése.
MTI/Balogh Zoltán
Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója (j) és Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója időkapszulát helyez el a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házában MTI/Balogh Zoltán

Az időkapszulában elhelyezett hordozóra 25 magyar vonatkozású vagy magyar művészek által előadott zenemű került, többek között magyar népdal, gregorián zene, Bartók-, Haydn-, Bach-, Beethoven- és Liszt-művek, valamint Cseh Tamás, az Európa Kiadó, a Tankcsapda, Ákos felvételei.

Baán László és Batta András egyaránt hangsúlyozták:

a Magyar Zene Háza egyfajta zenei beavató intézményként a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához,

a világon egyedülálló tartalomkínálattal, a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel és szabadtéri koncertekkel.

"A Magyar Zene Háza attól lesz egyedi, hogy itt egy helyen összpontosul a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasa. Sokszínű programkínálaton keresztül kíséri el a látogatókat a zene birodalmába. Az épület földalatti szintje a kiállítások tere, amely izgalmas tárlatokkal, a korszerű technológiai megoldásokkal változtat a hagyományos múzeumélményen. Az állandó kiállítás átfogó zenetörténeti képet ad Európa és benne hazánk zenetörténetének legfontosabb fordulópontjain keresztül. Az időszaki kiállítótérben elsőként az elmúlt fél évszázad magyar könnyűzenéjének történetét feldolgozó tárlat várja majd a közönséget" - közölte Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója.

Elmondása szerint az időszaki kiállítások mellett

egyedülálló élményt nyújt a hangdóm is, amely egy félgömb alakú kupolatérben különleges hang- és vetítéstechnikával hoz létre változatos hangtereket.

A földszinti előadótermekben és a szabadtéri színpadon a friss tehetségek és a népszerű fellépők is megmutathatják magukat.

Budapest, 2021. február 26.
A Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza 2021. február 26-án. Befejező szakaszához ért a decemberben megnyíló épület kivitelezése, ebből az alkalomból az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a padlóburkolat alá ezen a napon.
MTI/Balogh Zoltán
A Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza MTI/Balogh Zoltán

Az emelet a zenepedagógia és a popkulturális digitális könyvtár helyszíne lesz. Olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön itt létre, amely elsősorban iskolai és gyerekcsoportok számára kiemelten nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus, valamint a könnyűzene terén egyaránt megkerülhetetlen új helyszíne lesz a zenei oktatásnak - számolt be az intézmény vezetője.

Mint hozzátette: a Magyar Zene Háza építése a "finomhangolásnál" jár, a szerkezetkész épületben már a belső munkák folynak, a koncerttermek és a kiállítóterek kialakítása kezdődik meg. Karácsony előtt a nagyközönség is birtokba veheti az egyedülálló zenei intézményt - mondta el Batta András.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Batta András
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018