eur:
380.25
usd:
352.51
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: Pixabay

Két jelenség tolta ki a családalapítás idejét

A KSH adatai szerint átlagosan 28 évesen válik egy magyar fiatal szülővé, de ennek nem forrása pusztán a rendszerváltozás hozta szabadabb élet. Mint a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója, Spéder Zsolt az InfoRádióban elmondta, fellazultak a párkapcsolatok korábbi normái is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján egyre később vállalnak gyereket a magyarok. A rendszerváltás idején még átlagosan 23 évesen lett valaki szülő, most 28 évesen, de a magasan iskolázott nagyvárosi csoportokban nem ritka az sem, hogy valaki csak 35-40 éves korában alapít családot.

A Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója szerint az élet úgynevezett kulcseseményeinek halasztása számos vágyott gyerek meg nem születését okozza, és több okra vezethető vissza. Közrejátszik benne az oktatási lehetőségek bővülése, a munkához jutás megnehezülése és a párkapcsolati normák fellazulása is – mondta Spéder Zsolt.

"A felnőtté válás alapköveiről van alapvetően szó, a változásokban két nagy tényezőcsoport játssza a döntő szerepet:

  1. a rendszerváltozás után teljesen átalakultak az élet feltételei, újfajta motivációk, helyzetek jöttek létre, amelyekre a kivárás, a halogatás lett a válasz
  2. az iskolai expanzió felfutása: aki iskolába jár, alapvetően nem házasodik, mert nincsenek meg a családalapítás anyagi feltételei. Kiterjedt a felsőfokú végzettség megszerzése, és ez alapvetően változtatott meg mindent."

A szülővé válás kitolódása egyébként – mint rámutatott – 2011 táján befejeződött, a házasságkötés időpontját pedig az tolta ki leginkább, hogy "robbanásszerűen megnőtt az élettársi kapcsolatok részaránya", harminc éve minden második kapcsolat indult élettársi kapcsolatként,

2016-ban már csak minden tizedik együttélés volt házasság,

a többi élettársi kapcsolat, amelyeknek később válik jelentős része házassággá.

Hogy felsőbb generációs nyomás-e a házasság, vagy adott esetben épp a halogatás – "ne csináljátok úgy, mint mi, tanuljatok, utazzatok, éljetek" –, arra azt mondta, inkább az életpályák váltak sokkal színesebbekké.

"Az egyik státuszból a másikba átmenet sokkal hosszabb ideig tart, és nehezebben stabilizálódik a családalapítás felé vezető út" – jegyezte meg, hozzátéve, vannak, akiket fiatalon nagy karrierlehetőség ér, és ezért alapítanak csak később családot.

"Az a fajta rendje az életnek, hogy az iskola befejezése után dolgozni kezd az ember és családot alapít, felborult, mert más világban kezdtünk élni"

– foglalta össze.

Az élettársi kapcsolat elterjedése viszont nem a rendszerváltozás gyümölcse, már a hatvanas-hetvenes években, amikor a válások száma megugrott, divattá vált, "megkérdőjeleződött a házasság örökkévalósága".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Repedezik Ukrajna támogatása, még több területet olvaszthat magába Oroszország - Híreink az ukrán frontról szerdán

Repedezik Ukrajna támogatása, még több területet olvaszthat magába Oroszország - Híreink az ukrán frontról szerdán

Továbbra is heves harcok dúlnak Avgyijivkánál és a város térségében, az oroszok vélhetően egy újabb támadási hullámot készítenek elő. Ukrajna nyugati szövetségesei újabb fegyverszállítmányokat ígértek a megtámadott országnak, de csak jövőre, illetve 2025-re. A Zelenszkij-kormány korrupciós vizsgálatot indított a korábbi védelmi miniszter fegyverbeszerzései kapcsán. Hadizsákmánnyá tettek egy amerikai M2 Bradley lövészpáncélost az oroszok. Oroszország saját felségvizének nyilvánítaná az Azovi-tengert. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×