INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

kincses gyula

magyar orvosi kamara

vakcina

koronavírus

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban 2020. október 3-án. Balra Álmos Péter Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

Tisztázta véleményét az orosz és a kínai vakcináról a Magyar Orvosi Kamara elnöke

Infostart / MTI

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója azt ígérte Kincses Gyuláéknak, hogy mire megkezdődik az orosz és a kínai vakcina magyarországi felhasználása, addigra nyilvános lesz az alkalmazási előirat, a betegtájékoztató és az engedélyezéssel kapcsolatos dokumentáció is.

A hét elején még dokumentumok hiányában nem ajánlotta kollégáinak az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcina alkalmazását a Magyar Orvosi Kamara (MOK), Kincses Gyula, a szervezet elnöke pénteken már korszerűnek nevezte az orosz készítményt, amit nyugodt szívvel lehet engedélyezni és a kínai oltóanyagot sem tartja rossznak, csak nincs róla elég információja - olvasható a Magyar Nemzeti online kiadásában.

A lap felidézte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt közölte: józan ésszel és a saját felelősségét értékelve kell mindenkinek végiggondolni, hogy érdemes-e azzal a kínai oltóanyaggal szemben bizalmatlanságot kelteni, amellyel már több mint húszmillió embert, köztük a Délvidéken élő magyarokat is beoltottak.

Az orosz vakcinával kapcsolatosan pedig a miniszter azt javasolta a MOK-nak, hogy ha már keleti irányban nem tájékozódnak, legalább a német sajtót olvassák, amelyben rendre szakmailag elismerően nyilatkoznak a Szputnyik V vakcináról.

A Magyar Nemzet szerint Kincses Gyula, a MOK elnöke péntek este az ATV stúdiójában a Kormányinfón elhangzottakra reagálva félreértésnek nevezte, hogy bizalmatlanságot akarnának ébreszteni a keleti vakcinák iránt.

A MOK-elnök rögzítette: csak akkor adható be nyugodt szívvel egy oltás, ha annak van "használati utasítása". Hozzátette: Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója azt ígérte nekik, mire megkezdődik az orosz és a kínai vakcina magyarországi felhasználása, addigra nyilvános lesz

  • az alkalmazási előirat,
  • a betegtájékoztató és
  • az engedélyezéssel kapcsolatos dokumentáció is.

Arról, hogy az ellenzéki pártok csak azokban a vakcinákban bíznak, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagy, Kincses Gyula azt mondta: jelenleg az EMA is rendkívüli eljárásban, ideiglenes forgalomba hozatali engedélyeket ad ki, mert ha most, az egészségügyi válsághelyzetben a szokásos, több évig tartó folyamatot végigvinnék, akkor

"mindenki belehalna a Covidba".

Az engedélyeztetéssel kapcsolatos állítólagos kormányzati nyomásgyakorlásra vonatkozó kérdésre Kincses Gyula azt mondta: a beadott vakcina a jó vakcina, most minden oltás sokkal több életet ment meg, mint amennyit kockáztat.

A politikai ráhatás rizikója tehát eltörpül a Covid-betegség kockázata mellett

- hangsúlyozta.

A Magyar Nemzet hozzátette: a MOK elnöke azt mondta, hogy az orosz vakcináról egyre több ismeret áll rendelkezésre, már elindult a szérum EMA általi engedélyezési eljárása, és több rangos, nyugati orvosi szaklapban is az jelent meg, hogy a készítményt nyugodt szívvel lehet engedélyezni. Emellett Németország is kooperálna az orosz féllel mind az import, mind a gyártás tekintetében.

Kincses Gyula úgy fogalmazott az orosz oltóanyagról, hogy "egy korszerű vakcina és már elég tapasztalat van róla". Megjegyezte: a kínai oltóanyagról sem azt mondta, hogy rossz, csupán nincs róla elég információ.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018