eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Ha vége a járványnak: az új normalitásra való átállás lelki felkészülést is igényel

Az lesz a dolgunk a nyitás után, hogy a régi és az új erőforrásainkat megfelelően tudjuk integráltan használni azok után, hogy felismertük, miről szóltak a járvány előtti tevékenységeink valójában – mondta Goschi Gabriella.

A védőoltással látótávolságba kerülhet a járvány vége, de az úgynevezett új normalitásra való átállás lelki felkészülést is igényel – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó klinikai szakpszichológus. Goschi Gabriella szerint ugyanis a régi életünkhöz nem térhetünk vissza, de az is nagy hiba lenne, ha túlságosan megszoknánk a mostanit. De hogyan lehet kilábalni a Covid-depresszióból?

"Az ember élet egyik legfontosabb értelme, hogy célokat tűzünk ki, azokat szeretnénk elérni, tervezgetünk. Ez továbbra is nagyon fontos, de kérdés, hogy ezeket a terveket, álmokat hogyan szőjük ezekben az időkben. Az elmúlt év arra tanított meg bennünket, hogy

a berögződéseinket muszáj elengednünk, rugalmasan kellett alkalmazkodnunk,

ez pedig alapvető feltétele a kisebb-nagyobb nehézségek minőségi túlélésének, amit a pszichológiában rezilienciának is hívnak" – magyarázta Goschi Gabriella.

A hétköznapi tevékenységeket tehát "igazítani kell a kisebb-nagyobb kihívásokhoz", nem az a lényeg, hogy terhezhetünk-e – például a nyaralással –, hanem hogy tudjuk azonosítani a vágyainkat, céljainkat, és mögéjük lássunk. "Az, hogy külföldre utazunk, valamit jelent, valaminek a szimbóluma, kimozdulok az otthoni környezetből, együtt töltöm az időt a szeretteimmel, minőségi időt szánok pihenésre."

Sokan ma talán nem is attól félnek, hogy meddig tart a bezártság, hanem hogy nem fognak tudni visszaszokni a normális életbe, előjönni a lakásból, kijönni a maszk mögül, találkozni másokkal, bízni bennük, ez is frusztráló lehet.

"Picit olyan a helyzet, mint amit mi, pszichológusok terápiás helyzetben nap, mint nap megélünk. Volt egy megszokott, régi ritmusa az életünknek, ami nagyon kifelé fordult, nagyon a világban való dolgokat vette alapul, a kívülről érkező elvárásoknak való megfelelést, és egyre inkább eltávolodtunk a saját magunkba nézéstől, a vágyaink felismerésétől, értékeinktől, belső világunktól. Ez

a pandémiás helyzet viszont rákényszerített bennünket, hogy elengedjük a külvilág pozitív vagy negatív hívó erőit.

Sok mindentől elestünk, de mindenki bizonyos értelemben befelé fordulásra is kényszerült. És ez nem csak az otthoni környezet újrafelfedezéséről szólt, közben viszont ez az egész átbillent a ló túlsó oldalára" – ecsetelte a szakember, aki szerint összességében az önreflexióban segített az elmúlt egy év.

Visszaállás helyett Goschi Gabriella óvatos átállásról beszél.

"Az lesz a dolgunk, hogy a régi és az új erőforrásainkat elkezdjük megtanulni integrálni, egységesen használni, ezáltal megjelenik a valódi fejlődés, új szintre lép az emberi működés minősége" – adott hangot bizakodásának a klinikai szakpszichológus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×