INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

tisza

áradás

műanyag

pet-palack

műanyag palackok a Tiszán

Gyomorforgató palacktengerré változtatta a Tiszát az áradás – fotók

Infostart

Árad a Tisza, újra érkezik a kommunális hulladékszennyezés, péntek reggel óta ismét munkában a magyar fejlesztésű géplánc.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén a korábbi napok jelentősebb esőzéseit követően az elmúlt 24 órában átlagosan már csak 1-4 mm csapadék hullott. Az elmúlt napok esőzései hatására azonban áradás indult el a folyókon. Az áradással egy időben kommunális hulladék szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára – írja közleményében a Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A kameraképek és gátőri észlelés alapján péntek reggel az ukrajnai Rahónál 1-2 db/perc,

a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél 30-40 db/perc a kommunális hulladék intenzitása. A Szamos folyón Csengernél 60-80 db kommunális hulladék érkezik percenként.

A felsőbb szakaszról érkező nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. Az észleléseket és mérést követően csütörtökön a kárelhárítást végző úszómű parkot Vásárosnaményi hídhoz irányították és a részleges folyamzárat elkezdték felállítani.

A hulladék kiszedése pénteken a délelőtti órákban megkezdődött, a munkavégzés folyamatos, váltott műszakú. A vízügyes szakemberek a közúti híd lábánál kiépített vízminőségi kárhelyen történik, itt a hulladékot válogatják és darabolják is.

A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszor vetik be éles helyzetben a vízügyi szakemberek irányításával.

A Tisza vízszintje várhatóan I. fokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként több méteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további árhullámokat kialakulásához vezethet. Ezért az OVF munkatársai az egyes állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és a gátőri észleléssel folyamatosan figyelemmel kísérik a levonuló idegen anyagok mennyiségét.

Nyitókép: Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018