eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Oroszországban Navalnij mellett, Európában a korlátozások ellen tüntettek - a nap hírei

Az M1 információi szerint a vártnál kevesebb Moderna-vakcina érkezett Magyarországra. Hat emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a Hősök terén tartott tüntetésen. Biovédelmi rendszert hoz létre az Európai Unió, hogy jobban felkészüljön a világjárványokra. A nap legfontosabb hírei január 31-én.

Egy nap alatt újabb 1307 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. 61 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 3562 embert ápolnak kórházban, közülük 268-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 92 ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már 366 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma megközelíti a 12 500-at.

Az M1 információi szerint a vártnál kevesebb Moderna-vakcina érkezett Magyarországra.A háziorvosok ebből kezdenék meg azoknak a 89 évesnél idősebb embereknek a beoltását, akik regisztráltak a védőoltásra. Most viszont nem tudni, hány ember beoltására lesz elegendő a vakcina. Mindenki értesítést kap majd, aki a következő napokban megkaphatja a védőoltást.

90 százalék feletti hatékonyságú a koronavírus elleni orosz Szputnyik vakcina - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója. Szentiványi Mátyás az M1-en azt mondta: az egyes korcsoportokban nem voltak különbségek a hatékonyságban.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint egyre nő a bizalom a koronavírus elleni oltásban. Merkely Béla a Kossuth rádiónak adott interjúban elmondta: előnyt jelent az, hogy Magyarországon már 5 engedélyezett vakcina van. Ha két hónap alatt be lehetne oltani a magyar lakosságot, akkor májustól mindenki biztonságban lehetne.

Mostanra az oltóanyagok elosztása és a korlátozások lazítása került a járvány elleni védekezés középpontjába - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós Facebook bejegyzésében az egy éve alakult Operatív Törzs eddigi munkájáról írt. A tárcavezető szerint a testület eddig nem tapasztalt kihívásokkal szembesülve, a lakossággal együtt, rendkívüli munkával érte el, hogy az ország a járvány legkritikusabb pontján is kitartott.

Magyarország megelőzte az uniós tagállamokat a koronavírus elleni vakcina-beszerzésben - mondta Facebook-videójában a tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár. Menczer Tamás kiemelte: az oltóanyag beszerzésénél minden nap számít, mert aki időt nyer, életet nyer. Ezért is kezdett tárgyalásokat a kormány Oroszországgal és ezért engedélyezte az orosz vakcina használatát a magyar gyógyszerészeti hatóság, pedig a baloldal és Brüsszel folyamatosan támadta emiatt a kormányt.

Biovédelmi rendszert hoz létre az Európai Unió, hogy jobban felkészüljön a világjárványokra - jelentette be az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen azután beszélt erről, hogy telefonon egyeztetett a nagy gyógyszergyártók illetve biotechnológiai vállalatok vezérigazgatóival, valamint az Európai Gyógyszerügynökség elnökével.

Vuhanban felkereste a koronavírus világjárvány kiinduló pontjának tartott piacot a WHO Kínában tartózkodó küldöttsége.Az Egészségügyi Világszervezet szakértői körülbelül egy órával később távoztak és nem válaszoltak az újságírók kérdéseire. A piaccal kapcsolatba hozható első 4 rejtélyes tüdőgyulladásos megbetegedés után lezárták a területet.

Nagy-Britanniában közelít a 9 millióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját. Ennek hatására folyamatosan csökken az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma az országban.

Az unió több tagállamában is voltak tüntetések a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó korlátozások ellen. Brüsszelben, Prágában, Budapesten a résztvevők kormányellenes jelszavakat skandáltak és szabadságot követeltek. Egy lengyelországi városban rendőrökkel csaptak össze a járványintézkedések ellenére megnyitott egyik klub vendégei.

Oroszországban több mint 4500 embert vettek őrizetbe a hatóságok az Alekszej Navalnij letartóztatott ellenzéki politikus támogatására megtartott tüntetéseken. Őrizetbe vették Julija Navalnaját, a politikus felségét is, akit egy moszkvai tiltakozó akcióról vittek el. A politikus felfüggesztett börtönbüntetésének esetleges letöltendőre változtatásáról kedden dönt a bíróság.

Meghirdette a nagyszülők és az idősek egyházi világnapját a pápa. A kijelölt dátum július utolsó vasárnapja lesz, Szent Joachim és Anna ünnepnapja, akik a bibliai hagyomány szerint Jézus nagyszülei voltak.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×