INFORÁDIÓ
2021. február 26. péntek
Edina

meteor

tűzgömb

hangrobbanás

nagyatád

csillagászat

Hangrobbanás és tűzgömb egy magyar város felett

Hangrobbanás és tűzgömb egy magyar város felett

Infostart

Hangrobbanást keltő meteor zavarta meg péntek hajnalban a nagyatádiak nyugalmát.

Hangrobbanásra lettek figyelmesek péntek hajnalban a Nagyatád környékén élők. Négy óra előtt nem sokkal történt az esemény, a különös jelenséget észlelők fényhatást is láttak - írja a Sonline.

A megfejtés csillagászoktól érkezett.

Kolláth Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem tanára a lapnak elmondta: a Zselici Csillagpark egyik kamerája pontosan 3 óra 51 perckor egy látványos fénycsóvát rögzített.

Schmall Rafael, a Csillagpark asztrofotósa egyértelműen tűzgömbként írta le a hajnali tüneményt a somogyi égbolton. Mint mondta: elég nagy lehetett, mert vastag felhőzet volt és még így is látszik a kamera felvételein, olyan fényes volt, mint a Hold.

A csillagászatban tűzgömbnek azokat a meteorokat nevezik, amelyek fényessége a légkörbe érve eléri vagy meghaladja a Vénuszét. Ezek viszonylag ritkák a szakértők szerint, elsősorban meteoresők – Perseidák, Geminidák – idején fordulnak elő.

Mivel az észlelők hanghatásra lettek figyelmesek, ezért vélhetően egy bolida jutott a légkörbe. Így hívják ugyanis a légkörben felrobbanó, hangrobbanást keltő meteorokat.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018