eur:
392.89
usd:
363.47
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
HPV elleni oltóanyag fecskendője a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Minden nap meghal egy magyar nő méhnyakrák miatt

Oltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal jól megelőzhető a méhnyakrák kialakulása: a vakcinát nem csak gyermekkorban érdemes kérni a szakértő szerint.

Évente 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot Magyarországon, a halálos áldozatok száma pedig 400 fő – mondta el az InfoRádióban Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A betegség kialakulásában nagy szerepe van a humán papillómavírus (HPV) magas kockázatú változatainak: ezek elváltozásokat, illetve különböző rákos megbetegedéseket tudnak kialakítani. Fej-nyaki daganatokat, hímvesszőrákot, végbélrákot a férfiaknál is okozhat a HPV, egyáltalán nem csak nők problémájáról van szó tehát.

Tóth Icó elmondta: a vírusnak több száz típusa van, melyeket aszerint osztanak két csoportba, hogy alacsony vagy magas kockázatot jelentenek. A magas kockázatú csoportba jó néhány vírus tartozik, ezek közül kettőt szoktak kiemelni:

HPV 16 és a HPV 18 a méhnyakrákok 70 százalékát okozzák.

Ezenkívül vannak más típusok is, melyek képesek rákos megbetegedést kialakítani, de jóval ritkábban.

"Az emberek nyolcvan százaléka élete során legalább egyszer megfertőződik humán papillómavírussal. Ha egyszer elkaptuk, az nem ad immunitást, elkapható többször is" – mondja Tóth Icó.

HPV elleni védőoltással és rendszeres szűrésekkel együttesen a rák kialakulása megelőzhető: a leghatékonyabb az, ha 12 éves korában, a szexuális élet megkezdése előtt fiúknak és lányoknak egyaránt beadatják az oltást, amely jelenleg ingyenesen kérhető Magyarországon. Később is érdemes ugyanakkor oltatni: egyes országokban nincs felső korhatár ehhez, itthon 50-55 éves korban húzták meg. Akkor is felvehető a vakcina Tóth Icó szerint, ha van aktív HPV-fertőzésünk, mivel nem gyógyító oltásról van szó, tehát nincs hatása a már meglévő fertőzésre, viszont a következőket kivédheti.

A szűrővizsgálatok hasznáról a szakértő a következőket mondta: "A méhnyakráknak van egyfajta rákmegelőző állapota: a szűrővizsgálatokkal ezt tudjuk megtalálni, és az is lehet, hogy olyan időben sikerül ez, hogy nem kell semmilyen beavatkozás, csak három-hathavonta vissza kell menni az orvoshoz, hogy figyelje. Ha másik időszakban ismerik fel, egy kisebb műtét is megoldhatja a problémát, a szűréseknek ebben van a jelentősége."

A rákbetegek és a koronavírus elleni oltás kapcsán azt mondta: ajánlott oltatni, mivel a kezelésekkel járó immunhiányos állapot kapcsán sokkal védtelenebbek lehetnek a daganatos betegek a súlyos Coviddal szemben, de ezt mindenki beszélje meg kezelőorvosával is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Átszakadt a frontvonal nyugaton, nyomul előre az orosz hadsereg - Híreink az ukrajnai frontról csütörtökön

Átszakadt a frontvonal nyugaton, nyomul előre az orosz hadsereg - Híreink az ukrajnai frontról csütörtökön

Egyelőre nem hivatalos jelentések szerint az orosz haderő tovább tudott menni Avgyijivkától nyugatra: egy nap alatt három kisebb faluba is betörtek. Közben ukrán jelentések szerint ellentámadás volt Krasznohorivkánál, sikerült az oroszokat teljesen kitolni a településről. Közben komoly aggályok merültek fel azzal kapcsolatosan, hogy az orosz haderő Moldovában készül katonai akcióra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×