eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos.
Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Magyarország éjféltől ismét fogad repülőgépeket Nagy-Britanniából

Vége a légtérzárnak, ismét jöhetnek az Egyesült Királyságból repülőgépek – döntött a kormány. Müller Cecília arról beszélt az operatív törzs tájékoztatóján, hogy hamarosan elkezdik az oltást a szociális otthonokban is.

A kormány döntése értelmében a Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkező repülőgépeket éjféltől ismét fogadja Magyarország, mert már nem szükséges fenntartani a korlátozást. De a hazatérő magyar állampolgár automatikusan házi karanténba kerül – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. A többi védelmi rendszabály érvényben marad, a fenntartásáról vagy módosításáról a kormány hamarosan dönt.

870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 329 721 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg – de volt köztük 24 éves is –, így az elhunytak száma 10 080 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 176 576 fő, az aktív fertőzöttek száma 143 065 főre csökkent. 5760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília országos tisztifőorvos. A szakember kiemelte, hogy minden adat javulást mutat.

Az egészségügyi dolgozók közül több mint 15 ezren megkapták már az oltást. A reggel érkezett harmadik vakcinaszállítmánnyal újabb 39 ezer fő oltása vált lehetővé. Eddig több mint 78 ezer vakcina érkezett. A 25 oltóponton az egészségügyi személyzet oltása zajlik, de az oltópontokról a városi kórházakba is juttatnak már vakcinákat.

A következő lépcsőben a szociális otthonokban dolgozók és élők oltása következhet. Ez majd helyben történik oltócsoportok segítségével, hogy az idős embereknek ne kelljen kimozdulniuk a saját életterükből.

A beoltott emberek oltási kártyát kapnak, amelyen szerepel a személyes adatok mellett az oltás ténye és a második oltás időpontja is. A 21 nappal később következő második oltás után egy héttel válik csak teljessé a védelem.

Zavartalanul zajlik Magyarországon az oltások beadása, minden egészségügyi dolgozó előtt megnyílt az oltakozási lehetőség – mondta Müller Cecília. Az ütemezésnek megfelelően bővítik a napokban a vakcinázásba bevontak körét.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 199 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 175 esetben léptek fel. Üzletekben 17 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 7 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 685 intézkedés kellett, 189 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét.

Hétfőn 364 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 21 484 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 44 rendőri intézkedés történt. 9365 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 3165 újat rendeltek el kedden, és összesen 20 272 zárlat van hatályban.

Kérdések

A gyógyszerészek mikor számíthatnak oltásra?

Már jelenleg is kaphatnak oltást, a gyógyszerészek egészségügyi dolgozók. Jelentkezzenek az oltópontokon!

Mikor kapnak vakcinát a háziorvosok?

Ők is felvehetik már az oltást az oltópontokon.

Mikor kezdődik a szociális intézményekben az oltás?

Folyamatosan érkeznek a szállítmányok, az előrejelzések szerint hetente jönnek majd újabb vakcinaadagok, ennek a függvénye a következő érintett csoportok belépése. Folyamatosan figyelik az igényeket, ha már nem lesz újabb jelentkező az egészségügyben, akkor folytatják a szociális intézményekben. Ha valaki lemaradt a saját csoportjában az oltásról, bármikor újra jelentkezhet.

Egy kockázati csoportba tartozó 18-59 éves miért csak a rendvédelmi dolgozók után kap oltást?

Az első körben a védekezésben dolgozókat részesítik előnyben, mert ők vannak kitéve leginkább a fertőzésnek. De csak a közvetlenül a védekezésben dolgozókra érvényes ez, a többieknek ki kell várniuk a sorukat. A beérkező vakcinákat minél gyorsabban beadják, de a sorrendet be kell tartani.

Vannak-e időhatárok az oltásra, lehet-e, hogy még márciusban is az egészségügyi dolgozókat oltják majd?

Nem, nő az oltakozási kedv az egészségügyben, sokan kérik az oltást, és biztos nem tart majd márciusig, de nincsenek határidők. Megmarad a lehetőség a későbbi oltakozásra is.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×