eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal teli ampullák a George Washington Egyetemi Kórházban Washingtonban 2020. december 14-én. Az Egyesült Államokban ezen a napon vette kezdetét az oltási kampány. Első körben az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonokban élőket oltják be.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Jacquelyn Martin

Nem kerül kereskedelmi forgalomba a Pfizer koronavírus-vakcinája

Újabb információk a cég magyarországi vezetőitől.

Csaknem kéttucatnyi, az egészségi állapotukat firtató kérdésre kell válaszolniuk azoknak az orvosoknak, ápolóknak, akik megkapják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a napokban – írta a Népszava. Egyebek mellett arra kell válaszolniuk, hogy milyen krónikus betegségeik vannak, milyen gyógyszereket szednek, allergiások-e, terveznek-e terhességet két hónapon belül, állnak-e műtét előtt, volt-e valaha oltással kapcsolatos allergiás rohamuk.

Ezzel kapcsolatban a Pfizer Magyarország orvosigazgatóját, Fabó Tibor a lapnak elmondta: a vakcina beadhatóságról mindig az oltóorvos dönt, óvatosságra van szükség a vérzékenyeknél, illetve a véralvadásgátló gyógyszerrel kezelteknél, mert ezt az injekciót izomba adják, és az okozhat vérömlenyt. Az eddigi biztonságossági vizsgálatok alatt bőrpírnál, helyi fájdalomnál komolyabb kellemetlen reakciót nem tapasztaltak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ezekből a tesztekből kizárták mindazokat, akiknél korábban súlyos reakciót váltott ki valamely más vakcina. De – mint mondta – például étel- vagy egyéb allergiások biztonsággal beolthatók. Magyarországon már több mint ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, eddig egyiküknél sem tapasztaltak különösebb oltási reakciót.

Várandósoknak, terhességet tervezőknek, és a gyerekeknek egyelőre nem ajánlják

a Pfizer-BioNTech Comirnaty nevű készítményét, mert ehhez a klinikai tesztek eddig nem voltak kellően széles körűek. Például túl kevés 16 éven aluli vett részt ezekben. Fabó Tibor azt is elmondta, hogy a vizsgálatok az engedélyezés után sem zárulnak le, így várható, hogy 12-16 éveseket is bevonnak a klinikai tesztelésbe.

Zsigmond Krisztina a Pfizer Magyarország vakcinaüzletág-fejlesztője pedig arról beszélt, hogy 2020-ra és 2021-re összesen 4,4 millió adag oltást kötött le a magyar kormány, és a megállapodás szerint hetente szállítanak az oltópontokra. Arra törekszenek, hogy 30 napnál tovább lehetőleg sehol ne kelljen helyben tárolni a vakcinát.

A készítményhez csak az államilag kijelölt oltópontokon lehet hozzájutni, kereskedelmi forgalomba nem kerül sem most, sem később.

Minden országban, így nálunk is a hatóságok döntik el, hogy mely csoportok, mikor kapnak oltást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×