eur:
394.35
usd:
370.48
bux:
66147.74
2024. április 16. kedd Csongor
A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A Pfizer magyarországi vezetője szerint gyorsan tudnak reagálni a vírusmutánsokra

Év végéig 80 ezer adag, összességében pedig 4,4 millió érkezik Magyarországra a vakcinájukból – mondta az InfoRádiónak Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az oltás biztonságos és reméli, hogy márciusban már a lakosság tömeges beoltására is sor kerülhet.

Az Európai Bizottság december 21-én engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalomba hozatalát. Ennek keretében érkezett Magyarországra december 26-án az első, szimbolikus szállítmány, 9750 adag – mondta Vereckei Péter az InfoRádióban.

Magyarország – az európai uniós szerződés szerinti 200 millió adag vakcinából –

4,4 millió adagra kötött szerződést.

Az EU-nak emellett további 100 millió adagra van még opciója.

A Pfizer magyarországi ügyvezető igazgatója arról is beszélt, hogy a vakcina 95 százalékos hatásosságot mutatott. A legtöbb megfigyelt mellékhatás általában röviddel az oltást követően megszűnt, jellemzően helyi reakciók voltak, mint bőrpír, izomfájdalom. Gyakoribb, úgynevezett szisztémás mellékhatások a fáradság és a fejfájás volt.

Vereckei Péter elmondta, hogy mínusz 75 Celsius-fokon kell tárolni a vakcinát, de a mélyhűtött állapotból kivéve normál hűtési körülmények között 5 napig eláll az oltóanyag. Feloldott állapotban pedig még hat óráig stabil. Emlékeztetett, a vírusokról köztudott, hogy mutálódnak, változnak.

A Pfizer tudósai pedig már vizsgálják az újonnan megismert brit vírusvariánsnak a szekvenciáját.

Bár általában az a vélekedés, hogy a legtöbb mutáció ellen hatásos az oltóanyag, itt még további vizsgálatok szükségesek – tette hozzá.

„Ami a nagy előnye ennek a hírvivő, azaz mRNS (messenger RNA) technológiának pontosan az, hogy nagyon gyorsan tudunk reagálni a különböző változatokra, hiszen nincs szükség semmiféle hagyományos vakcinákkal szemben inaktivált, vagy elölt vírusokra, egyéb vírusrészecskékre. Amennyiben ugyanis ismert a kórokozó genetikai kódja, akkor azt megfelelően átfordítva a hírvivő molekulában, bejuttatva a sejtbe képesek vagyunk azt a fajta fehérjét legyártani, ami szükséges ahhoz, hogy az immunválasz kialakuljon.”

A Pfizer magyarországi ügyvezető igazgatója arról is beszélt, hogy bízik benne, hogy nőni fog az oltási kedv, mert ezzel nemcsak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédjük. Vereckei Péter hozzátette, reméli, hogy márciusban már a lakosság tömeges beoltására is sor kerülhet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×