eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. december 14-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A járvány elleni erőteljesebb harcra szólította fel a kormányt az ellenzék

Uniós vereségről és szégyenteljes eseményekről is beszéltek az ellenzéki pártok képviselői Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása után a Parlamentben. A Fidesz szerint a magyar érdekek képviseletében nem lehet az ellenzékre számítani.

Az Európai Tanács múlt heti ülésén győzött a józan ész: "megvédtük Magyarország szuverenitását, és megvédtük a magyarok pénzét" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt, köszönetet mondva Lengyelországnak a barátságért, a kitartásért és a bajtársiasságért, amellyel végig együtt küzdött Magyarországgal. A koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán beszélt az érkező oltásokról is (cikkünk itt olvasható).

Az ellenzéki pártok több témakörben is reagáltak az elhangzottakra.

MSZP: ne Brüsszel, hanem a vírus ellen harcoljon a kormányfő!

Tóth Bertalan szerint az elmúlt hetek Magyarországgal kapcsolatos eseményei miatt szégyenkezni kell. Ide sorolta Deutsch Tamás EP-képviselő (Fidesz), Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a volt fideszes Szájer József ügyét, valamint az uniós vétó miatti "hercehurcát".

Úgy értékelte, a magyar kormány a vétóval zsarolta az EU-t, de annak nagy eredménye nem lett a miniszterelnök szempontjából, aki ráadásul annak ellenére kötött kompromisszumot, hogy azt mondta, nem fog ilyet tenni.

Kitért a koronavírus-járványra. Elmondta, több mint hétezren haltak meg, a családok megélhetése veszélyben van, 150 ezer volt munkavállaló semmilyen segítséget nem kap. A pedagógusok nem kapják meg a 100 százalékos táppénzt – mondta, majd azt kérte a miniszterelnöktől: ne Brüsszel, hanem a vírus ellen harcoljon, ebben tudnák támogatni.

Párbeszéd: bukta a járvány elleni védekezés

Szabó Tímea közölte, "egy fikarcnyit" sem puhult a jogállamisági mechanizmus, amely ellen Orbán Viktor harcolt. Hozzátette: eddig is benne volt az unió összes mechanizmusában a bírósághoz fordulás joga. Azt firtatta, a posztkereszténységet úgy érti-e a kormányfő, hogy az az ereszcsatornán, meztelenül, droggal történő lecsúszás utáni keresztény konzervativizmust jelenti.

Bírálta a járvány elleni védekezést, szerinte az akkora "bukta, mint ide Lacháza", későn és kevés intézkedést hozott a kormány. Közölte, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az elmúlt két hétben a 100 ezer lakosra jutó halálozások számát tekintve Magyarorszá áll a harmadik legrosszabb helyen az EU-ban.

Vitatta, hogy a magyar gazdaság jobban állna, mint az uniós. Elmondta, a magyar gazdaság a harmadik negyedévben 4,7 százalékkal esett vissza, az uniós átlag viszont 4,3 százalék volt. Szerinte Semjén Zsolt "beteges vadászkiállítására" 60 milliárd forintot kap, miközben 400 ezer munkanélküli ember összesen kap annyit, mint Semjén Zsolt és Mészáros Lőrinc egyedül.

LMP: egyszerűbb Soros Györgynek üzengetni, mint szembeszállni a nagyhatalmi érdekekkel

Keresztes László Lóránt azt mondta, az elmúlt időszakban voltak olyan botrányos esetek, amelyek megmutatták a kormánypártok igazi arcát.

Azt mondta, nagyon komoly kihívások fenyegetik a magyar nemzet szuverenitását, de ezzel kapcsolatban nem merülhet ki a miniszterelnök feladata abban, hogy Soros Györgynek üzeneget. Nyiván sokkal egyszerűbb Soros Györgynek üzenni a Facebookon, mint szembeszállni az orosz, a kínai nagyhatalmi törekvésekkel vagy a német óriásvállalatok profitéhségével.

A migrációval kapcsolatban a kiváltó okok, például az éghajlatváltozás kezelésében látta a megoldást, és azt kérte, a kormány ne akadályozza az uniót ennek megoldásában.

DK: jelentős és lényegi vereséget szenvedett a kormányfő

Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, hogy a kormány narratívájával ellentétben a múlt héten az történt, hogy a tagállamok először az unió történetében hozzájárultak ahhoz, hogy az unió közös hitelfelvevő legyen. Szerinte ezzel egy olyan pénzügyi rendszer jön létre, amely az uniót az európai egyesült államok irányába viszi.

Értékelése szerint a történtek a kormányfő és politikájának jelentős és lényegi vereségét jelentik. Hozzátette: a magyar kormány minden szándékával szemben Európa ezekben a hónapokban megmutatja szociális arcát, lesz valamilyen közös szabályozás is az európai minimálbérről. Európa megmutatja történelmi távlatosságát, hogy képes lesz föderatív irányba haladni – hangoztatta.

Jobbik: összefogásra lenne szükség gyűlölet helyett

Jakab Péter véleménye szerint nem történt más Brüsszelben, minthogy a miniszterelnök ujjat akart húzni az EU-val, izmozott, aztán jött a Szájer-botrány, és a kormányfő egy hét alatt "becsicskult". Szerinte Orbán Viktor gyáva ember itthon és Brüsszelben is.

A koronavírus-járvány kapcsán azt mondta, a kormánynak át kellene vállalnia a bajba jutott dolgozók bérköltségének 80 százalékát, meg kellene emelnie az álláskeresési járulék időtartamát és összegét, az átlag alatt kereső munkavállalóknak pedig visszaigényelhetővé kell tenni az szját.

Szerinte nem a bérek, hanem az árak emelkednek, a paprikás krumpli egy év alatt 30 százalékkal lett drágább, miközben a nyugdíjakat 1,4 százalékkal tervezik emelni.

KDNP: a miniszterelnök nem engedett a zsarolásnak

Simicskó István azt mondta, frakciója komoly sikernek tartja az Európai Tanács múlt heti ülésén elért eredményeket. Különösen fontos, hogy a magyar kormányfő nem engedett a zsarolásnak, főként a jelenlegi nehéz időszakban – közölte. Véleménye szerint ha a miniszterelnök úgy ment volna el Brüsszelbe, ahogy a baloldal szerette volna, akkor a magyar érdekek nem érvényesültek volna, Magyarország egyértelműen vesztes lett volna.

Állandósult veszélyként beszélt arról, hogy szerinte az unió migrációs akcióterve keretében 34 millió migránst akarnak betelepíteni a kontinensre szavazati jogot adva nekik. Ez ellen küzdeni fogunk - jelentette ki.

Fidesz: a magyar érdekek képviseletében nem lehet az ellenzékre számítani

Kocsis Máté szerint nincs még egy olyan ország Európában, mint Magyarország, ahol a kormánynak ilyen ellenzéke van. "Olyan csávók nincsenek is, mint maguk" - közölte. Szerinte az ellenzék annak szurkolt, hogy sikeres legyen az ország szuverenitása elleni támadás, hogy elvegyék az ország pénzét. Tombol a világjárvány, az ellenzék pedig annak szurkol, hogy minél nagyobb károkat okozzon Magyarországon - közölte.

Tóth Bertalannak (MSZP) azt mondta, szégyenkezni is külföldre jár, pedig itthon is megtehetné a kokainista, a cigicsempész párttársai, vagy az áramlopó társai miatt, vagy legújabban a közös jelölt, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester "emeltdíjas zsidózása miatt", illetve Korózs Lajos (MSZP) miatt, vagy Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) patkányozása miatt.

Azt mondta, "mi vagyunk az egyetlen politikai közösség Magyarországon, amelyet külföldről semmilyen pénzügyi vagy egyéb nyomás alá nem lehet helyezni". Az ellenzék már rég eladta volna a hazáját egy ilyen vitában - utalt az uniós csúcsra.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×