eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én. A fővárosi Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon, közülük tízen korábban, illetve az elmúlt napokban elhunytak. Minden olyan gyógyszer, amelyet a világban a koronavírusos megbetegedések kezelésére használnak, Magyarországon is rendelkezésre áll - közölte az országos tisztifőorvos.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Müller Cecília: nem lehet majd választani a vakcinák közül

Elindult a vakcinaregisztrációs oldal, de az oltás nem a jelentkezés sorrendjében történik majd, és a regisztráció nem jár oltási kötelezettséggel sem – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján, és arról is beszélt, hogy a napi adatok alapján talán tetőzött itthon a koronavírus-járvány.

Elindult a vakcinaigények jelzésére szolgáló honlap. A regisztrációs felületen lehet jelezni az igényeket, de ez csak egy felmérés, hogy Magyarországon hányan szeretnének élni a koronavírus elleni oltással – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az oltás csak akkor indulhat, ha lesz engedéllyel rendelkező vakcina, ilyen egyelőre nincs.

Már 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le, az orosz oltást már vizsgálják, és hamarosan beérkezik egy kínai vakcina dokumentációja is. Jelenleg nem lehet megmondani, hogy melyikkel kezdik majd az oltást. Amint nagyobb tételben megérkezik, és megkapja a magyarországi forgalmazási engedélyt, elindul a tömeges oltássorozat. Ez a tisztifőorvos szerint 2021 első negyedévében várható.

A vakcinainfo.gov.hu oldalon a személyes adatok megadásával lehet regisztrálni, erre azért van szükség, mert később ezeken az elérhetőségeken tudják értesíteni az igénylőket az oltásról. Fontos, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik majd, de

a regisztráció nem jár oltási kötelezettséggel sem.

Az egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig ad majd védettséget a koronavírus-vakcina – figyelmeztetett a szakember.

Hétfőn 2219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 256 367 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6120 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 75 281 fő, az aktív fertőzöttek száma 174 966. 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ez a szám egyelőre tovább emelkedik, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette az előző 24 óra adatait Müller Cecília.

"Talán egy platót érünk el most a járványban,

de csak úgy tarthatjuk meg, ha komolyan vesszük a szigorú szabályokat, nem szabad lazítani, mert minden enyhítés rontana a helyzeten" – mondta a tisztifőorvos. Az előző héten 37 031 fővel nőtt a fertőzöttek száma, az 55 százalékuk nő. Az életkor szerinti megoszlás nem változott, a 65 év felettiek aránya 16,7 százalék, a legnépesebb a 40-49 éves korosztály 23 százalékkal.

Továbbra is Budapesten volt a legtöbb új fertőzött, Nógrádban a legkevesebb. Somogy és Tolna megyében emelkedett a fertőzöttek száma a leginkább, de három megyében már 30 százalékos volt a csökkenés. A szennyvízminták alapján Egerben emelkedett a koronavírus örökítőanyagának örökítő anyaga, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron csökkent.

A kormány hétfői döntése alapján további egy hónapig fennmaradnak a szigorú korlátozások – emelte ki Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 208 esetben intézkedtek a rendőrök. A közterületi maszkviselési hiányosság miatt 184 esetben léptek fel. Üzletekben 12 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 12 emberrel szemben kellett intézkedni.

A nyitvatartási szabályokat is megszegték, egy esetben döntöttek vendéglátóhely ideiglenes bezárása mellett. Eddig összesen 90 bezárásról kellett dönteni. Eddig 566 intézkedés kellett, 156 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Egy debreceni italdiszkontban vendég tartózkodott, ő helyszíni bírságot kapott, az üzletet pedig bezáratták.

Szerdán 308 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 10 838 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 42 rendőri intézkedés történt. 18 131 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 6208 újat rendeltek el kedden, és összesen 45 542 zárlat van hatályban.

Kérdések

Néhány hét tünetmentesség után újra előjönnek a tünetek. Ez miért van?

Nehéz kérdés, mert a fertőzés immunológiája még kutatás alatt áll. Még azt sem tudni, hogy tünetek erőssége mitől függ, és azt sem, hogy az ellenanyag-képződés mennyire lesz erős. A súlyosabb esetekben általában magasabb az ellenanyagszint. Hat hónapra teszik a tudósok azt az időt, ameddig egy fertőzött védettnek minősíthető. Ha valaki ismételten észleli magán a tüneteket, akkor érdemes konzultálni a kezelőorvossal.

Mehet-e fogorvoshoz a karanténban lévő gyermek?

Ha szoros kontakt, akkor tíz napig nem hagyhatja el az otthonát. Ha kezelésre menne, akkor ebben az időszakban nem teheti meg. Ha sürgősségi ellátásra van szüksége, akkor mehet, de előtte telefonon kell felvenni a kapcsolatot a fogorvossal. Időpontra kell érkezni, saját autóval.

A fertőzés után hogyan kell fertőtleníteni a lakást?

Nagytakarítást kell tartani kellő alapossággal. A felületeket fertőtleníteni kell hipós oldattal, a lakást pedig jól kiszellőztetni.

Mit tegyen a pedagógus, aki az országos tesztelésen negatív volt, de most tüneteket érez magán?

A teszt csak egy adott pillanatban rögzíti az állapotot, de nem kizárt, hogy épp lappangási szakaszban volt az illető, vagy nem volt pontos a mintavétel. A negatív teszt nem zárja ki azt, hogy fertőzött legyen. Ha tüneteket észlel, kövesse a megszokott eljárást, hívja fel a háziorvosát.

Tetőzött a járvány itthon?

Bizakodók vagyunk, de járványügyi szempontból a napi változások kevésbé megbízhatók, legalább egy hét kell a tendenciák megfigyeléséhez. Több hétig is eltarthat a plató, nem tudjuk az időtartamát. Ha enyhítenénk, gyors romlás jöhetne.

Kötelező-e elfogadni a felajánlott vakcinát?

Azzal a vakcinával kezdik majd az oltást, amelyiket hatékonynak és biztonságosnak találják a magyar hatóságok. Ezért nem lehet majd válogatni a vakcinák között.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×