INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

hortobágy

szürkemarha

ellés

génmegőrzés

Szürkemarha csordát hajtanak téli szálláshelyükről nyári legelőjükre a Hortobágyon 2019. május 8-án. A közel százötven egyedet számláló gulya csaknem tizenkilenc kilométernyi utat követően érte el a nyári legelőt, ahol október végéig maradnak.

Klasszikus vérvonalat hoznak vissza a Hortobágyra

Infostart / InfoRádió

Kezdődök a behajtás a Hortobágyon: az állatokat az ellési szezon előtt hodályokba terelik, hogy ott többek között nagy várakozástól övezett, régi vérvonalat hordozó szürkemarhák is születhessenek.

Egy-két hét múlva megkezdődik a szürkemarhák ellési szezonja a Hortobágyon: a szakemberek nagy várakozásokkal tekintenek az idei borjak születése elé, mivel azok segíthetnek visszahozni a klasszikus vérvonalat a pusztára.

"Kora tavasszal nagyon szép üszőket választottunk ki, amelyeket régi, vonalalapító bikák spermájával raktunk be. Ez azt jelenti, hogy a hatvanas-hetvenes években élt bikákat tudunk utódaik segítségével visszahozni a pusztára. Ez tenyésztési szempontból nagyon fontos, ilyen munkát nem végzett a Hortobágyon régóta senki. Remélem, csodálatos kis bikák fognak születni és ezzel is tudjuk majd javítani a magyar szürkeszarvasmarha-állományunk genetikai minőségét" - mondta az InfoRádiónak Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. igazgatója.

Az ellési szezon végére, februárra háromezer szürkemarha lesz állományukban, de 250 nóniusz lovat is tartanak. A génmegőrző gondos gazdaként vigyázza állományát és a területet, amelyen azzal dolgozik: Medgyesi Gergely szerint csak látványról nem lehet megkülönböztetni, hogy a pusztán hol tenyésztenek ők és hol a gazdák. Tevékenységüknek gazdasági haszna éppúgy van, mint génmegőrzési: enélkül nem maradhatna meg az a génállomány, amelyet örököltünk, de nem ez az egyetlen fontos része tevékenységüknek.

"Az állatok legeltetésével a Hortobágyi Nemzeti Park területén természetvédelmi célokat valósítunk meg, ezzel tud olyan maradni a puszta, amilyennek lennie kell"

- tette hozzá.

"Ridegtartás nélkül a gyomfajok nagyon nagy sebességgel ütnék fel fejüket, kiszorítva másokat. A fajok számában komoly csökkenés mutatkozna, az ökoszisztéma megbomlana, a földön fészkelő madarak eltűnnének, jobb erre nem is gondolni!" - mondta el Medgyesi Gergely.

Hozzátette: fontos számukra a hagyományőrzés is, a csikósok és gulyások munkája is megmaradhat így a Hortobágyon.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Hortobágyi behajtás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018