eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Több ezer éves sztereotípiákon kellene változtatni, hogy a párkapcsolati erőszak eltűnjön

Tóth Györgyi (NANE) mégsem tartja lehetetlennek a küzdelmet. A 15 évesnél idősebb nőknek mindenesetre a 8 százaléka élt vagy él bántalmazó kapcsolatban.

Magyarországon a 15 évesnél idősebb nők 8 százaléka él vagy élt már bántalmazó kapcsolatban - mondta az InfoRádiónak a Nők A Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület szakértője.

"Reprezentatív kutatási eredmények szólnak arról, hogy a 15 évnél idősebb nők 8 százaléka korábban vagy jelenleg olyan kapcsolatban van, amelyben jelen van az erőszak. Az adat tizenkét hónapról szól, ez tehát pillanatfelvételnek tekinthető."

Ez azt jelenti, hogy egy munkahelyen, ahol 50 nőt alkalmaznak, legalább négyen vannak, akiknek nem biztonságos az otthonuk.

Tóth Györgyi hozzátette: ennél jóval kevesebb az erőszakkal érintett férfiak száma, ráadásul az érintetteket sem feltétlenül nők bántalmazzák, hiszen élhetnek azonos nemű kapcsolatban is.

Arról is beszélt, hogy a családon belüli erőszak felszámolásához egy több ezer éves értékrend - mélyen gyökerező sztereotípiák és koncepciók - megváltoztatására van szükség.

"Alapvetően

hatalomról és befolyásról szól,

és erősen összefügg az erőszakból kivilágló aránytalanság azzal, hogy a nőket sokkal több hátrányos megkülönböztetés éri a gazdaságban, a munkaerőpiacon és a jogalkalmazás terén is. És mindannyian abban a sztereotípiában növünk fel, hogy a férfiakat hitelesebbnek kell tartanunk" - ecsetelte.

Az erőszaknak persze sokféle formája van, lehet verbális, fizikai és szexuális is, de Tóth Györgyi leszögezte, az erőszakot a nők többnyire a párkapcsolaton belül élik meg, "hihetetlenül kicsi az esélye, hogy nőket fényes nappal a nyílt utcán erőszakolnak meg".

Az erőszak egyik előzetes jelzője lehet az "elszigetelés" a barátoktól, családtagoktól, rokonoktól, az erőforrások megvonása, a kiszolgáltatottság növelése.

Hogy mit lehet ez ellen tenni?

"Attól függ, hogy az ember érintett-e, aggódó családtag, szakember vagy politikus. A felszólalóknak megvan a saját szerepük a történetben. A legjobb hír, hogy már elkészült egy megközelítés, amit csak adoptálni kellene a magyar viszonyokra, ez pedig a már sokat emlegetett Isztambuli egyezmény" - mondta Tóth Györgyi.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×