INFORÁDIÓ
2021. február 24. szerda
Mátyás

reformáció

emléknap

balog zoltán

Biblia a vizsolyi református gyülekezet bibliakiadása alkalmából tartott hálaadó ünnepségen a vizsolyi református templomban 2020. február 18-án.

Megemlékezések a reformáció emléknapján

Infostart

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

A központi ünnepség, amelyet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa szervez, szombat délután 5-kor kezdődik a Városligeti fasor és a Bajza utca találkozásánál lévő Reformációi emlékparkban.

Az emléknap előestéjén Balog Zoltán református lelkész, püspökjelölt a Facebookon közétett videójában úgy fogalmazott: a reformáció arról szól, hogyan lesz, lehet az életünk olyan, amilyennek lennie kell. Ahogy a keresztyének, keresztények fogalmaznak, "hogyan leszel az, akinek teremtettél. Akinek a Teremtő téged elgondolt, megalkotott, egy anyának és egy apának ajándékba adott".

Azt mondta: az embernek először nem a papokkal, az egyházzal és nem is valamelyik vallással van dolga, hanem az Élet Urával, aki "neked akarja adni a szeretetet", amiből teljes életet lehet élni. Ezzel a szeretettel még akkor is teljes életet lehet élni, amikor hiányok vannak. Ugyanis hiány van emberek szeretetéből, egészségből, anyagi javakból, világos jövőből, gazdag jelenből - tette hozzá.

"Gazdagítsuk a világot magunk körül: iskolákkal, tanítással, szeretetszolgálattal, idősgondozással, tudománnyal, művészettel, neveléssel, építéssel, tisztább közélettel", de leginkább és mindenekelőtt azzal a hittel és bizonyossággal, "hogy lehetünk Isten szabadításának és szeretetének hordozói ebben a világban" - fogalmazott a lelkész.

A reformáció emléknapján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció elindítója a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette Luther Mártont, aki a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakít a katolikus egyházzal.

Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református felekezet alapja.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018