eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés korábbi elnöke, a Nők Magyarországért Klub tagja beszédet mond a szervezet díjátadó ünnepségén a Szépművészeti Múzeumban 2020. október 5-én. A Nők Magyarországért Klub olyan példamutató nőket díjazott, akik bátor, kiemelkedő munkát végeztek a koronavírus-járvány terjedésének első hulláma alatt.  Minden kategóriában öt nőt tüntettek ki, közülük pedig egy-egy fődíjast is elismertek, a közönségszavazás nyerteseit. Csaknem ötszáz jelölés érkezett. A csoportok fődíja bruttó 5 millió forint pénzjutalommal jár. Egy különdíjat is kiosztottak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szili Katalin: a mai nap a Székely Autonómiáé

A Székely Autonómia Napja legyen számunkra egy felkiáltójel - hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a közleményében, amelyben a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtést is népszerűsítette.

Úgy fogalmazott: a mai nap a Székely Autonómiáé. Őrtüzek gyúlnak e napon Székelyföld szerte, hirdetve az ott élő magyarság jogos autonómiaigényét. Lármafák jelzik, hogy 100 évvel a trianoni békediktátum, 30 évvel a rendszerváltozás után, egy átalakulóban levő európai közösség nem hagyhatja figyelmen kívül a szülőföldjén boldogulni akaró, identitására büszke székelység törekvését.

Kiemelte:

a demokrácia csak akkor lehet hivatkozási alap, ha az autonómiát is támogatja.

Hiszen az önrendelkezés ezen formája az állami szuverenitást tiszteletben, a többség gyarapodását pedig szem előtt tartja. "Székely barátaink ezt pontosan tudják" - írta.

Azt kérte a magyaroktól, hogy október utolsó vasárnapján egy gyertya meggyújtásával és annak kihelyezésével otthonaik ablakába jelképesen is fejezzék ki támogatásukat a székely autonómia mellett, mindezzel pedig tegyenek a Kárpát-medencei régiókban őshonos kisebbségként élő magyarság érvényesüléséért is.

Hozzátette: ebben az esztendőben, amikor a nemzet összefogására talán a leginkább szükség van, a Székely Autonómia Napja legyen számunkra egy felkiáltójel. Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés végéig, azaz a november 7-ig még rendelkezésre álló néhány napban mindenki keresse meg legalább egy, valamely európai országban élő ismerősét, és kérje meg, hogy támogassa a polgári kezdeményezést a nemzeti régiókért. "Egy üzenettel ismerősének, egy üzenettel nemzettársainkért Brüsszelnek" - írta Szili Katalin.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×