INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

ismeretlen

károkozás

bizonyítás

kártérítés

közlekedési baleset

Sok fejfájással járhat ez az autósoknak

Sok fejfájással járhat ez az autósoknak

Infostart

Nagyon megnehezíti az autós kártérítési igények érvényesítését, ha az okozó ismeretlen.

Közlekedési baleset sokféle módon következhet be, a szabály pedig az, hogy minden esetben a károsultnak szükséges bizonyítania, hogy az igénye mind jogalapját, mind pedig összegszerűségét tekintve megalapozott a másik féllel szemben – idézi az Origo a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítót.

Ha a baleset során a károkozó, vagy egyébként a másik érintett jármű nem áll meg, feltétlenül hívni kell a rendőrséget. Hiszen a hatóságnak van meg arra a hatásköre, hogy kiderítse, ki volt a balesetben részes másik fél, károkozó. Főleg akkor, ha az adatai és a rendszáma sem ismert – jegyzik meg.

Attól függően, hogy mire jut a rendőrség a nyomozása során, nyílnak meg a kárigény érvényesítésének lehetőségei:

  • Ha beazonosításra került a másik jármű rendszáma, és a balesetért való felelőssége is igazolható, akkor a kötelező felelősségbiztosítójával, vagy annak hiányában a MABISZ által fenntartott Kártalanítási Számla terhére rendeztethető a kár.
  • Ha a rendőrség nem tudta a baleset okozó járművet és annak sofőrjét kétséget kizáróan beazonosítani, megtérülés nem várható. Ugyanis a kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény alapján a MABISZ a Kártalanítási Számla terhére nem teljesíthet kifizetést, ha a kárt ismeretlen rendszámú jármű okozta. (Ez alól csak a személyi sérüléssel járó balesettel kapcsolatos igények képeznek kivételt.)

Megtérülés egy ilyen helyzetben legfeljebb a Casco biztosítási szerződés terhére történhet, amennyiben a károsult a baleset időpontjában rendelkezett a járművére érvényes szerződéssel.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018