eur:
385.59
usd:
356.05
bux:
69211.2
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Az 1956-os Kossuth téri sortűz emlékművének medencéje 2019. augusztus 6-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem a 10-20 ezer forintos bírságtól kell leginkább tartaniuk a szabálytalanul parkolóknak

Milyen büntetésre számíthat a villamossínekre parkoló járművezető? Van-e visszatartó ereje a szankciónak? A többi között ezekkel a kérdésekkel keresete meg az InfoRádió Rimóczi Edwardot, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársát.

Tapasztalatok alapján kevés esetben fordul elő, hogy az autóvezetők szabálytalanul várakoznának a villamossíneken, annál inkább jellemző, napi szinten gondot okozva, hogy a villamosok űrszelvényébe belógva parkolnak a vágányok mentén, akadályozva ezzel a haladásukat – fogalmazott az InfoRádiónak Rimóczi Edward.

A szabálytalan várakozás a főváros számos pontján gyakorta a szűkebb útszakaszokon okoz bosszúságot, nemcsak a közösségi közlekedés dolgozóinak, hanem a fennakadások miatt átszállásra, útvonalváltoztatásra kényszerülő utasoknak is – tette hozzá a szakember, megjegyezve, ugyanez érvényes a trolik esetében is.

A közlekedésrendészeti főosztály munkatársa hozzátette, a figyelmetlenül leparkolt, a villamosok űrszelvényébe belógó autók elszállításáról az illetékes szerv hivatott intézkedni, ami legjobb esetben

20-30 percen belül általában meg is történik.

Mindezt a BKK és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság közötti együttműködés alapján, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen működtetett járműelszállító darus tehergépjárművek végzik – ismertette a BRFK munkatársa.

Rimóczi Edward az InfoRádió kérdésére válaszolva elmondta, a kötöttpályás forgalom akadályozása szabálytalan várakozásnak minősül, amire a KRESZ 40. szakasza is kitér, miszerint tilos megállni vasúti átjáróban, és az attól számított 30 méteres távolságon belül, valamint a vasút- és villamospályákhoz olyan közel, hogy a jármű a vasúti jármű, illetőleg a villamosok közlekedését akadályozza. A szankció lehet

helyszíni bírság is, de akár szabálysértési feljelentés is.

Előbbi esetében a bírság 10 ezer forint, míg utóbbinál 20 ezer forint – fejtette ki a szakember. Szerinte azonban nem is a pénz a legnagyobb visszatartó erő, hanem a mindkét esetben kirótt

hat büntetőpont.

Azt is közölte, a fent említett szabálytalan várakozásokból személyi sérülések általában kevésbé történnek, inkább az anyagi káros balesetek a jellemzők. Magyarázata szerint ugyanis meglehetősen nehézkes felmérnie a villamosvezetőknek azt, hogy éppen beleér-e az űrszelvénybe egy-egy autós, és adódhat olyan, hogy rosszul mérik fel a helyzetet – fogalmazott Rimóczi Edward.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: a háborúba lépés előkészítő kommunikációja zajlik Nyugaton

A miniszterelnök, Fidesz-elnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte épp a hadsereg hiánya vezet háborúhoz, az önvédelmi képesség felépítése szükséges. Részletesen elmagyarázta, szerinte miért nem menne tovább Ukrajnánál az orosz hadsereg. A megoldás már két éve a "két szláv nép konfliktusának izolációja" volna. A politikának egyetlen mentsvára van szerinte: a nép.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 24. 10:12
×
×
×
×