INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

villamossín

parkolás

szankció

brfk

közlekedés

paragrafus magazin

Az 1956-os Kossuth téri sortűz emlékművének medencéje 2019. augusztus 6-án.

Nem a 10-20 ezer forintos bírságtól kell leginkább tartaniuk a szabálytalanul parkolóknak

Milyen büntetésre számíthat a villamossínekre parkoló járművezető? Van-e visszatartó ereje a szankciónak? A többi között ezekkel a kérdésekkel keresete meg az InfoRádió Rimóczi Edwardot, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársát.

Tapasztalatok alapján kevés esetben fordul elő, hogy az autóvezetők szabálytalanul várakoznának a villamossíneken, annál inkább jellemző, napi szinten gondot okozva, hogy a villamosok űrszelvényébe belógva parkolnak a vágányok mentén, akadályozva ezzel a haladásukat – fogalmazott az InfoRádiónak Rimóczi Edward.

A szabálytalan várakozás a főváros számos pontján gyakorta a szűkebb útszakaszokon okoz bosszúságot, nemcsak a közösségi közlekedés dolgozóinak, hanem a fennakadások miatt átszállásra, útvonalváltoztatásra kényszerülő utasoknak is – tette hozzá a szakember, megjegyezve, ugyanez érvényes a trolik esetében is.

A közlekedésrendészeti főosztály munkatársa hozzátette, a figyelmetlenül leparkolt, a villamosok űrszelvényébe belógó autók elszállításáról az illetékes szerv hivatott intézkedni, ami legjobb esetben

20-30 percen belül általában meg is történik.

Mindezt a BKK és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság közötti együttműködés alapján, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen működtetett járműelszállító darus tehergépjárművek végzik – ismertette a BRFK munkatársa.

Rimóczi Edward az InfoRádió kérdésére válaszolva elmondta, a kötöttpályás forgalom akadályozása szabálytalan várakozásnak minősül, amire a KRESZ 40. szakasza is kitér, miszerint tilos megállni vasúti átjáróban, és az attól számított 30 méteres távolságon belül, valamint a vasút- és villamospályákhoz olyan közel, hogy a jármű a vasúti jármű, illetőleg a villamosok közlekedését akadályozza. A szankció lehet

helyszíni bírság is, de akár szabálysértési feljelentés is.

Előbbi esetében a bírság 10 ezer forint, míg utóbbinál 20 ezer forint – fejtette ki a szakember. Szerinte azonban nem is a pénz a legnagyobb visszatartó erő, hanem a mindkét esetben kirótt

hat büntetőpont.

Azt is közölte, a fent említett szabálytalan várakozásokból személyi sérülések általában kevésbé történnek, inkább az anyagi káros balesetek a jellemzők. Magyarázata szerint ugyanis meglehetősen nehézkes felmérnie a villamosvezetőknek azt, hogy éppen beleér-e az űrszelvénybe egy-egy autós, és adódhat olyan, hogy rosszul mérik fel a helyzetet – fogalmazott Rimóczi Edward.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Szabálytalan parkolás a villamossíneken – Rimóczi Edward, BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018