eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Igazi veszélyforrás az online zaklatás

A netes zaklatás azért igen elterjedt, mert arc és név nélkül alacsony a zaklató számára a belépési küszöb. Az áldozatokból nagyon eltérő hatást válthat ki egy ilyen cselekmény. Kiemelten fontos hasonló helyzetben megosztani a terhet, ha pedig a felszólítás hatására is folytatódik a zaklatás, akkor érdemes a rendőrséghez fordulni és hívni a lelki segélyt.

Az online zaklatást az teszi nagyon elterjedtté, hogy igen alacsony a belépési küszöb, hiszen név és arc nélkül, álprofil mögé bújva, gyakorlatilag következmények nélkül lehet bántó, zavaró üzenetet küldeni másoknak, vagy posztolni, kommentelni bárkiről – mondta az InfoRádiónak Reményiné Csekeő Borbála, a Kékvonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

Egy nemzetközi kutatás szerint, amelyben 13-17 év közöttieknél vizsgálták a szexuális tartalmú, kortársaktól érkező bántalmazást és zaklatást,

a megkérdezettek negyede mondta azt, hogy valamiféle zaklatás érte már.

A szakember szerint nagyon eltérően reagálnak az ilyen helyzetre a bántalmazottak, elképzelhető, hogy ugyanaz az üzenet valakiről lepereg, másnál viszont mélyre megy, és megingatja a saját magáról kialakított képet.

A tizenévesek igen veszélyeztetett csoportja az online zaklatásnak,

mert náluk még nincs kialakult identitás, instabil lehet az önértékelés, így kifejezetten várják a megerősítést az online médiában ("mennyire jó pasi/nő vagyok"), és ha nem ezt, hanem zaklatást, bántást kapnak, az megérinti őket.

A lehetséges következményekről Reményiné Csekeő Borbála elmondta, lehet, hogy valakinek csak a délutánja lesz a zaklatás elszenvedésétől lehangoltabb, másnál viszont öngyilkossági gondolatokhoz vezet. A bizonytalan, kortárs kapcsolatait kudarcosnak tartó személyiség rosszabbul élheti meg, mint az, akinek van párkapcsolata, erős baráti köre, iskolai vagy sportsikere, és támogató család áll mögötte.

Fontos, hogy van különbség a között, hogy a valós életben is jelen van-e a zaklató, vagy csak a virtuális térben "ismerik" egymást.

A zaklatás elleni védekezéssel kapcsolatban a szakmai vezető úgy nyilatkozott, hogy a határozott visszajelzés hatásos lehet. Rászólni a zaklatóra, hogy ezt fejezze be, üzeneteinek blokkolása elég lehet, de ha átmegy megfélemlítésbe, zsarolásba, akkor nem túlzás a rendőrséghez fordulni, hiszen

a zaklatás bűncselekmény,

és fontos, hogy az áldozat ne maradjon egyedül, ne a saját szégyeneként, titokként kezelje a dolgot, hanem beszéljen a környezetében egy támogató személlyel.

A Kékvonal lelki segélyvonalán, a 116-111-es telefonszámon is várják a hívásokat, hogy megoszthassák a zaklatás terhét a fiatalok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×