INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

okoseszköz

környezetvédelem

bíró imola

kampány

Most nagyon hasznosak lehetnek a régi telefonok, táblagépek

Most nagyon hasznosak lehetnek a régi telefonok, táblagépek

InfoRádió

Újra indul a működésképtelen okos eszközöket visszagyűjtő kampány, a Passzold vissza Tesó! elnevezésű kezdeményezés.

A gorillák világnapján indult újra és november 22-ig tart az a környezetvédő kampány, amelyben adatmentes, már nem használható mobiltelefonokat, GPS-készülékeket vagy táblagépet várnak. A gyűjtőpontok térképe nyomon követhető a Jane Goodall Intézet honlapján is. Nem csak egyéni felajánlásokat várnak, hanem közösségi gyűjtéseket is szerveznek – mondta az InfoRádiónak a kampányban részt vállaló Követ Egyesület munkatársa, Bíró Imola.

A kampányhoz jelenleg is lehet csatlakozni. Regisztrálni a kovet.hu oldalon lehet. Gyűjtőpontot is lehet még létrehozni, részletek a Jane Goodall Intézet honlapján.

Számos környezetvédelmi cél áll az okoseszközök visszagyűjtése mögött. Kevesen tudják, hogy a mobiltelefonokból 17 féle fémet lehet visszanyerni, például aranyat, ezüstöt, rezet. A gyűjtés azt szolgálja, hogy az újonnan kibányászott nyersanyagokat visszanyertekkel pótolják, ugyanis e nyersanyagok egyre kisebb mennyiségben fordulnak elő a természetben és egyre veszélyesebb körülmények között bányásszák őket.

Az ércek bányászata Afrikában veszélyezteti a főemlősöket, a helyi természetvédelmi területeket, és nagyon komolyan befolyásolja a helyi közösségek életét,

ugyanis a nyersanyagokat sokszor fegyveres őrök kíséretében rabszolgasorsba taszított munkások - sokszor gyerekek - termelik ki.

Bíró Imola hozzátette a korábbi Passzold vissza Tesó! Kampányok is sikeresek voltak, 2018 óta több mint 600 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők. Azt remélik, hogy az őszi kampányidőszakban még többen csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Passzold vissza Tesó! - Bíró Imola
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018