eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
JAS-39 Gripen vadászrepülőgépek a budaörsi reptéren rendezett honvédelmi napi haditechnikai bemutatón 2019. május 17-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Gripenek jelentek meg Budapest fölött - videó

Egy utasszállítót és a honvédség egyik gépét kísérve húztak át alacsonyan a ferihegyi repülőtér területén.

A Wizz Air, a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség Parancsnoksága a ferihegyi egyes terminálon tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt, annak kapcsán, hogy megállapodtak egy (elméleti és gyakorlati) pilóta- és légiutaskísérő-képzési és -továbbképzési együttműködésről.

Ennek megfelelően a Wizz Air fogja biztosítani a Magyar Honvédség Airbus A320 családba tartozó repülőgépein szolgálatot teljesítő személyzet jártasságának fenntartását ismeretfelújító képzésekkel és gyakorlati oktatással - ugyanazon programmal, amellyel a cég saját személyzetét is képzik.

Emellett megállapodtak abban is, hogy

a Wizz Air igénybe veheti a Magyar Honvédség kecskeméti, illetve más, általuk üzemeltetett repülőtereit akkor, ha külső körülmények (például nem megfelelő időjárás) miatt Budapest vagy Debrecen helyett máshol kell leszállniuk.

Korábban előfordult, hogy ilyenkor a környező országok légikikötőibe kellett irányítani egyes járatokat – az új hazai repülőterek bevonásával ez számos esetben kiküszöbölhető lesz - közölte a Wizz Air.

Kilián Nándor vezérőrnagy az airportal.hu tudósítása szerint azt hangsúlyozta, hogy egy korábbi megállapodást egészítenek most ki, amely anyagi előnnyel jár a honvédség számára. Ezt azzal magyarázta, hogy eddig a katonai pilótákat és légiutas-kísérőket külföldön kellett képezni. A programban 20-30 ember vesz majd részt.

A tájékoztatót követően egy mini-légibemutatót tartottak a megállapodásban részt vevő felek: a Wizz Air egyik Airbus A321neo utasszállító repülőgépét és a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállítógépét két-két Gripen vadászgép kísérte, miközben áthúztak az 1-es kifutópálya fölött.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×