INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

koronavírus

rendezvény

nnk

Új eljárásrendeket dolgozott ki és tett közzé hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Új eljárásrendeket dolgozott ki és tett közzé hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Infostart

Az új koronavírus okozta fertőzések, illetve járvány kialakulásának veszélye jelentős, ezért a nagy létszámú rendezvények megtartását – függetlenül attól, hogy zenés-táncos rendezvénynek minősülnek-e jogszabály szerint – járványügyi szempontból nem támogatják.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, Európában a járvány második hulláma elkezdődött. A megbetegedések járványos terjedésének megakadályozásában talán a legfontosabb azoknak a helyszíneknek az elkerülése ahol sokan vannak és nehézkes a megfelelő védelmet jelentő távolság biztosítása – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ portálján hétfőn közzétett új eljárásrendben.

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet 2. §-a kimondja: „A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés, táncos rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.”

Zenés, táncos rendezvény pedig a rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, nem zártkörű, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

Zenés, táncos rendezvény esetében a résztvevők száma nem haladhatja meg az 500 főt. Egyéb rendezvények esetében létszámkorlát egyelőre nincs.

A járványügyi készültség során működő operatív törzs folyamatosan értékeli a hazai és a nemzetközi járványügyi adatokat és azok függvényében tesz javaslatot az esetlegesen szükségessé váló, újabb korlátozások bevezetésére, ezért az aktuális helyzetről folyamatosan tájékozódni szükséges. Az új koronavírus okozta fertőzések, illetve járvány kialakulásának veszélye jelentős, ezért

a nagy létszámú rendezvények megtartását – függetlenül attól, hogy zenés-táncos rendezvénynek minősülnek-e jogszabály szerint – járványügyi szempontból nem támogatja az operatív törzs.

Ha a rendezvényt ennek ellenére meg kívánják tartani, úgy a lebonyolítás során a megelőzés érdekében az alábbiakra szükséges figyelemmel lenni:

 • A vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti, ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyen részt a rendezvényen.
 • Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.
 • Szigorúan be kell tartani a köhögés etikettszabályait (papírzsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).
 • Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat, valamint a saját arc, szem, száj érintését is.
 • A helyszínen a szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert.
 • Javasolt érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése.
 • Rendkívül fontos a rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése.
 • Nagyon fontos a közvetlen (szoros) kontaktusok számának csökkentése, melynek érdekében javasolt a 1,5 méteres távolság lehetőség szerinti tartása a résztvevők között.
 • Sorban állás helyszínein biztosítani kell, hogy a sor ne torlódhasson fel és tartható legyen a várakozók között a megfelelő védelmet biztosító távolság.
 • A WHO ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása.
 • Zárt térben kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre.

A rendezvény lebonyolítása során a megelőző intézkedések betartása elsősorban a szervezők felelőssége.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018