eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Négy hónap ennyire nem számít? Rengeteget kell várni a leletekre

A járványhelyzet miatt torlódtak fel a vizsgálatok, ezért a várólista is hosszú lett.

Hónapokat kell várni az emlőszűrés leleteire – panaszolta a Bama.hu több olvasója is a közelmúltban.„Május 4-én voltam mammográfián a 400 ágyas klinikán, leletet mind a mai napig nem kaptam” – írta egyikük. „Ha érdeklődöm, nem kapok elfogadható magyarázatot arra, hogy mi a késedelem oka” – tette hozzá a panaszos, feltéve a kérdést: „a szűrés nem azért van, hogy időben felfedezzék az esetleges elváltozásokat? Négy hónap tényleg ennyire nem számít?”

Az olvasói észrevételre reagálva, a megyei hírlap megkeresésére a PTE Klinkai Központ a következő tájékoztatást adta: május és június hónapokban valóban nagy mennyiségű mammográfiás vizsgálat torlódott fel – elsődlegesen a korábbi járványhelyzetre való tekintettel –, amelynek feldolgozása, illetve leletezése folyamatosan zajlik. A feltorlódott vizsgálatok mintegy háromnegyedét már feldolgozta a klinika. Augusztustól további torlódás már nem alakult ki.

Hozzáteszik: a minisztériumi utasításnak megfelelően járt el a klinika, tehát júniusban indult újra a népegészségügyi szűrés, az önkéntes (opportunista) szűrővizsgálatok pedig május elejétől. A járvány miatt országosan jelentősen csúsznak a népegészségügyi szűrővizsgálatok – ismételték meg, hangsúlyozva, hogy

amennyiben a páciens klinikai tünetekkel jelentkezik, nincs várólista, ez esetben napokon belül elkészül a komplex mammográfiás kivizsgálás.

A PTE Klinikai Központ a Baon.hu kérdéseire adott válaszában kitért arra is, hogy tünetmentes szűrések esetén néhány hónapos jelenleg a várólista. Kiemelve, hogy sajnos az önkéntes szűrés esetén éves szinten kb. kétezer páciens nem megy el az előjegyzett időpontra, amely a várólistát jelentősen terheli. A klinikán naponta 100–120 vizsgálatot végeznek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×