INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

szakszervezet

mkksz

boros péterné

sztrájk

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart a közszolgálatot érintő bérfejlesztési követelésekről a Belügyminisztérium V. Nádor utcai épületének bejárata előtt 2017. július 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hiába a sztrájk, nem tárgyal a kormány az önkormányzati érdekszövetségek képviselőivel

InfoRádió

Az önkormányzati dolgozók 17,5 százaléka vesz részt a szerdán kezdődött háromnapos sztrájkban. A legtöbb helyen csak kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést tartanak most.

Pintér Sándor belügyminiszter levelében arról tájékoztatta a megmozdulást szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ), hogy a kormány nem tárgyal velük. Az érdekképviselet elnöke szerint ez törvénysértő.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke az önkormányzati dolgozók szeptember 2. és 4. között meghirdetett sztrájkjának első tapasztalatairól elmondta: tudomásuk szerint

5358 fő vesz részt a sztrájkban,

ez a dolgozók 17,5 százaléka. Boros Péterné elmondta, értékelésük szerint eredményes volt a mozgósítás. A legtöbb helyen kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak. Az MKKSZ elnöke szerint érzékelhető, hogy az a mintegy harmincezer ember, akit képviselnek, egyetért a követelésekkel.

A szakszervezeti vezető ehhez képest megdöbbentőnek nevezte azt a levelet, amit Pintér Sándor belügyminisztertől kaptak. Boros Péterné szerint

a levél gyakorlatilag arról szól, hogy ne szítsák a feszültséget, hanem vegyék tudomásul, mi a helyzet.

Mint mondta, nem érti, miért negligálja a miniszter, hogy leüljön tárgyalni az önkormányzati érdekszövetségek képviselőivel.

A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet arra, jogszabály rögzíti, mikor kell miniszteri szintű egyeztetést tartani.

Ezek az MKKSZ követelései

A sztrájkot szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke korábban elmondta: szerintük az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását, és ezzel veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, biztos megélhetését.

A koronavírus-járvány alatt az önkormányzati dolgozók egészségüket veszélyeztetve védték a lakosságot, de a védekezés költségeit még mindig nem térítette meg az állam A gazdaság több hónapos leállása csökkenti az iparűzési adót, hiányzik az önkormányzati bevételekből az ingyenes parkolás miatt be nem szedett pénz, a kieső turisztikai bevétel, az elvont gépjárműadó, miközben nőtt a szolidaritási adó mértéke. Az önkormányzatokat érintő súlyos elvonások miatt a szakszervezet elbocsátásoktól tart. A munkaerőhiány miatt az önkormányzatok számára már most komoly terhet jelent az ügyfelek, a lakosság kiszolgálása.

Az MKKSZ ezért az önkormányzati dolgozók és a közszolgáltatások védelme érdekében háromnapos sztrájkot hirdetett szeptember 2-4. között. A 32 ezer önkormányzati köztisztviselő követelése

tisztességes illetmény és életpálya a lakosság és a köz szolgálatában végzett munkáért.

Így követelik többek között a fizetési fokozatokhoz tartozó szorzószámok emelését, a járvány elleni védekezési költségek megtérítését, továbbá költségvetési támogatást a dolgozók munkahelyének védelme érdekében. Követelik a gépjárműadó-elvonásról szóló döntés, valamint a vendég által fizetendő idegenforgalmiadó-fizetés felfüggesztésének visszavonását, és az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási adó emelésének eltörlését is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Önkormányzati sztrájk - nem tárgyal a kormány - Borosné HZS
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018