eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kerékpáros rendőrök járőröznek a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Az új lámpaprogramok után további változtatásokat javasol a Közlekedő Tömeg

A Városháza által végrehajtott lámpaprogram módosítása teljes mértékig indokolt a Nagykörút mentén, de további ilyen intézkedésekre lenne szükség a főváros több pontján – véli a Közlekedő Tömeg egyesület elnöke.

Szalay Áron emlékeztetett, elsősorban a Nagykörút több csomópontjában módosítják a lámpaprogramot, illetve a sávok kiosztását, hiszen ahhoz, hogy egy bizonyos forgalomtechnikai intézkedés gyakorlati hatása kiderüljön, élőben is tesztelni kell a különféle megoldásokat, hiszen ez az íróasztal mögött nem feltétlenül derül ki. Az egyesület elnöke szerint az ilyen apróbb módosításokkal abszolút érdemes kísérletezni, bízva abban, hogy talán az autósok közlekedése is némiképp könnyebb lesz.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely a szombati napon jelentette be közösségi oldalán, hogy egy sor változás várható a budapesti közlekedésben, jelezve: a tapasztalatok és a visszajelzések nyomán készek azokat bárhol finomhangolni.

A Közlekedő Tömeg szerint, ha a város élhetőbbé tétele a cél, akkor ennek a módja nem az autósok további közlekedésének a könnyítése, hiszen az ezredforduló előtt, illetve azután is számos esetben

sokkal inkább az ők érdekei érvényesültek, mint a közösségi közlekedést használóké, vagy akár mint a gyalogosoké

– fogalmazott a szakember. Támogatandó intézkedésnek tartják, hogy minél több, akár a gerinchálózat részét képező útvonalon is kerékpársávot jelöljenek ki, elkerülendő a továbbiakban, hogy valaki az autósoktól tartva ne szálljon nyeregbe. Szalay Áron szerint a kerékpárosok részéről abszolút jogos a félelem, tekintve, hogy a konfliktusok alkalmával általában ők „húzzák a rövidebbet”.

Szerinte nagyon helyesen, az utóbbi hetekben számos útvonalon elindult a közösségi közlekedés előnyben részesítése, példaként említve a Hegyalja úti buszsáv kialakítását, amelyre a Karácsony Gergely által elmondottak szerint hamarosan sor kerülhet. Ugyanakkor, tette hozzá, több útvonal esetében – így a Bécsi úton is – további finomítást igényelne a lámpaprogram, javítandó a villamosközlekedést.

A nagykörúti kerékpáros intézkedésekre visszatérve megjegyezte: a Közlekedő Tömeg nem feltétlenül tartja jó intézkedésnek, hogy eltávolításra kerül néhány betonelem, amelyek fizikailag is elválasztották egymástól a kerékpárosokat, valamint a gépjárműveket. Bár információik szerint is több balesetet okoztak, meglátásuk szerint inkább feltűnőbbre kellett volna őket festeni, esetleg műanyag elemekre kellett volna cserélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×