eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Nyitókép: Botár Gergely

Varga Judit: egyáltalán nem különleges a magyar jogrend

Az igazságügyi miniszter a BBC Newsnight című műsorában beszélt a magyar rendkívüli jogrendet érő kritikákról.

A brit közszolgálati csatorna csütörtökön késő éjjel élőben kapcsolta adásba a magyar igazságügyi minisztert. Varga Judit az adásban Kirsty Wark kérdésére megerősítette: ha elfogadják a rendkívüli jogrend megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslatot, akkor a veszélyhelyzet várhatóan június 20-án megszűnik Magyarországon – idézi a beszélgetést a Magyar Nemzet.

A műsorvezetőnő többször is rákérdezett a veszélyhelyzetet felváltó egészségügyi járványügyi készültség jogi jellemzőire, illetve a kormány egyik régi liberális kritikusát, Sophie in’t Veldtet idézve arról faggatta a minisztert, hogy az álhírterjesztés szigorú büntetése hogyan is fér össze az uniós értékekkel.

A magyar tárcavezető udvariasan elutasította, hogy a politikai érdeke vezérelte Európai Parlament liberális politikusának véleményével érveljenek a hazai intézkedésekkel szemben. Az álhírek terjesztésével összefüggésben pedig elmondta: a kormánynak felelőssége, hogy a különleges jogrend idején a védekezést a valótlan állítások kiszűrésével segítse.

A felvetésre, hogy miért szorították háttérbe a demokráciát épp a járványhelyzet közepette, Varga Judit úgy válaszolt: Magyarország összehasonlító elemzést készített az uniós tagállamok rendkívüli intézkedéseiről, és ez alapján egyáltalán nem különleges a magyar jogrend. "Miért csak mi kaptunk ilyen kritikát?" – kérdezett vissza a miniszter a műsor végén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×