eur:
392.83
usd:
367.84
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az idén Széchenyi-díjjal kitüntetett Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában 2017. május 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bogárdi-Szabó István: új csatornán sikerült megszólítani azokat, akik eddig nem jártak templomba

A Magyarországi Református Egyház megerősödve jöhet ki a járványból - ezt reméli a Bogárdi-Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Visszatért a korlátozások előtti időszakhoz a Magyar Református Egyház – mondta el az InfoRádiónak Bogárdi-Szabó István református püspök, aki úgy véli, hogy az embereket nem tette kényelmessé az, hogy a kijárási korlátozás alatt otthon kellett gyakorolniuk az istenhitüket. A szükségmegoldásoknak köszönhetően ugyanis egy új csatornán sikerült megszólítani azokat, akik korábban sem a templomokban gyakorolták a vallásukat.

A felmérések azt mutatják, hogy a Facebook-, vagy YouTube-közvetítéseket lényegesen többen követték, mint amennyien a vasárnapi istentiszteletekre járnak. Azt is látni, hogy ezeket az online közvetítéseket az emberek végig is nézték.

"Nem a pizsamás templomba járók számát növeltük, akik irtó boldogok, mert otthon, a kanapéról is megnézhetik, hanem fordítva: majd ha megszűnnek a korlátozások, akkor azok is,

akik eddig valamilyen okból nem jöttek közösségbe, hallottak egy hívó szót, kaptak bátorító igét, erősítést, reménységet, és ők is eljönnek közénk"

- fogalmazott a püspök.

Amíg a templomok zárva voltak, addig kizárólag banki átutalással lehetett adakozni, mert a perselypénz-adománygyűjtés szünetelt. Egyelőre nem tudják, hogy ez mekkora mértékű bevételkiesést jelent.

"Eredményeket, mínuszban, vagy éppenséggel pluszban talán majd június közepén tudunk mondani. Voltak tartalékai a legtöbb gyülekezetnek, ahol pedig ez nem állt rendelkezésre, ott az egyházmegyék és az egyházi kerület segített" - mondta Bogárdi-Szabó István.

Az InfoRádió megtudta, hogy a korlátozások alatt csak online vezetett úrvacsora volt, vagyis a hívek kizárólag az otthonaikban gyakorolhatták ezt a szertatást, de mivel mostantól már együtt lesz a közösség, a kenyeret egy kosárban kell előkészíteni, és az úgynevezett szent jegyet mindenki magának veszi ki belőle, nem pedig a lelkész szolgáltatja ki.

Azt is kérik a gyülekezetektől, hogy

a szertartások alatt ne igyanak közös kehelyből, hanem a közösség minden tagja külön kehelyből igyon.

A keresztelőket és a temetéseket - a szabályok betartása mellett - a legszűkebb család jelenlétében eddig is megtartották, és ezentúl azokat a lakodalmakat is megrendezhetik, amelyeken 200 főnél kevesebben vesznek részt.

A templomok ellőtt ezentúl kézfertőtlenítőt helyeznek el, és a hívek kizárólag szájmaszkban léphetnek be a templomba, ahol legalább másfél méteres távolságban ülhetnek egymástól. Az istentiszteletek előtt és után pedig szellőztetnek majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×