INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

a nap hírei

koronavírus

oktatás

iskola

óvoda

Gyerekek ebédelnek az egyik csoportszobában a XIII. kerületi Meséskert tagóvodában 2016. szeptember 5-én. Az energiatudatos, passzív minősítésű intézményt 1,3 milliárd forintos költséggel hozták létre. Az épület energetikai rendszere majdnem huszadannyi energiát használ, mint amennyit egy hasonló nagyságú hagyományos épületé. Az akadálymentesített óvodában friss szűrt levegő van, emiatt az intézmény állandóan pollen- és allergiamentes.

Nyitnak az iskolák, az óvodákban és bölcsődékben visszaáll a normális működési rend - a nap hírei

Infostart

Az óvodákban, bölcsődékben visszaáll a normális működési rend és nyitnak az iskolák is, de marad a távoktatás. Egyetlen hónap alatt 72 ezerrel nőtt az álláskeresők száma. Akár 2,5 millió forintos támogatást is kaphatnak az elektromos autót vásárlók.

Az óvodákban, bölcsődékben visszaáll a normális működési rend, és kinyithatnak az iskolák is, de a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend. A köznevelési államtitkár közölte: a vidéki bölcsődék és óvodák jövő hétfőtől, a fővárosiak pedig június 2-tól fogadják újra normál rend szerint a gyerekeket, orvosi igazolást nem kérhetnek ehhez. Maruzsa Zoltán hozzátette: az iskolák is kinyitnak, de érvényben marad a tantermen kívüli oktatási rend. Minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét, oktatási céllal találkozhatnak az iskolában a pedagógusok és tanulók, megtarthatják a kis csoportos konzultációkat és az egyéni felkészítéseket. Tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni.

Át kell gondolni a magyar egészségügy struktúráját, az országos intézetek, egyetemek és a megyei kórházak szerepét - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben tett látogatása után azt mondta: Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát. A következő lépésekben, a készenléti állapot fenntartása mellett, fokozatosan, megfontoltan visszaállhat az egészségügy a járvány előtti munkamenetre.

Magyarországon 42 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és újabb három beteg halt bele a kórba a legutóbbi adatok szerint. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: az új fertőzötteket Budapesten és 5 megyében azonosították, közülük 5-en egy fővárosi, négyen pedig egy zalai idősotthon lakói. Hangsúlyozta: azt egyelőre megjósolni sem lehet, mikor szüntethető meg a látogatási tilalom az idősotthonokban. Úgy vélte ugyanakkor, hogy az uszodák zárt tereit rövid időn belül megnyithatják.

Az álláskeresők száma áprilisban 26,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, egyetlen hónap alatt 72 ezer ember kérte nyilvántartásba vételét. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat így összesen 330 ezer 700 álláskeresőt tartott nyilván. Ez a gazdaságilag aktív népesség 7,1 százaléka. A hivatalos adatok szerint az álláskeresők 46 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Az Európai Bizottság becslése szerint Magyarországon az eddigi kedvező foglalkoztatási tendenciáknak köszönhetően alacsonyabb lesz a munkanélküliségi ráta, mint az Európai Unióban.

Munkahelyteremtéssel oldaná meg a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válságot a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetősége. A világ kereszténydemokrata erőit tömörítő CDI pártszövetség egyik alelnöki posztját betöltő Orbán Viktor kormányfő kezdeményezésére a pártszövetség a videokonferencián rögzítette azt az elvet, hogy az országokban annyi munkahelyet kell létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít.

A korlátozások enyhítésével új erőre kaphat az új típusú koronavírus - figyelmeztetett Jakab Ferenc virológus. A Pécsi Tudományegyetem professzora az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy a fertőzések számának csökkenése még nem a járvány végét jelenti. A szakember arra számít, hogy nyáron csökkenhet a terjedés sebessége, de a vírus nem fog eltűnni. Arra figyelmeztetett, hogy ha ősszel lesz második hulláma a koronavírus-járványnak, akkor az összeérhet a szokásos influenza szezonnal. Úgy vélte: amíg egy hatékony oltást ki nem fejlesztenek, addig folyamatosan lesznek kisebb járványok.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a parlamenti ellenzéki pártok a kormány döntése miatt, amely lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy teljes mértékben eltérjenek a Munka törvénykönyvében foglaltaktól. A lépést a Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezte. Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője az InfoRádiónak elmondta: kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat, hogy olyan alapvető munkavállalói jogoktól is eltérhet a munkáltató, mint a fizetett pihenőidőhöz való jog, az adatok biztonságához való jog, vagy a megkülönböztetés tilalma.

Akár 2,5 millió forintos támogatást is kaphatnak az elektromos autót vásárlók. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár ismertette az elektromos autók új támogatási programjának részleteit. Eszerint a rendszer sávos lesz: a vissza nem térítendő támogatás összege 11 millió forintos vételár alatt elérheti a 2,5 millió forintot az eddigi 1,5 millió forinttal szemben. 11-15 millió forintos autóknál fél millió forint a támogatás mértéke, 15 millió forint felett pedig már nem jár támogatás. A taxisok akár a teljes vételár 55 százalékát is megkaphatják.

A nemzeti régiók támogatására indított aláírásgyűjtés határidejének meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – közölte a magyar igazságügyi miniszter. Ha az Európai Parlament és a tanács elfogadja a javaslatot, további hat hónappal hosszabbodik majd meg az aláírásgyűjtés időszaka. Varga Judit a Facebook-oldalán azt írta: újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács európai kezdeményezése. Már több mint 1 millió uniós polgár támogatta a kezdeményezést, azonban még arra is szükség van, hogy legalább 7 tagállamban gyűjtsenek össze megfelelő számú aláírást.

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018