eur:
394.15
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kézfertőtlenítőt helyeznek ki a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégium egyik tantermébe 2020. április 30-án. Május 4-én a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2019/2020-as tanév május-júniusi érettségi időszaka. A következő hetekben 1144 helyszínen várhatóan mintegy 84.300-an érettségiznek. A kormány döntése értelmében, a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel, a jogszabályban meghatározott kivételekkel csak írásbeliket tartanak.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kinyitnak az iskolák, marad a digitális oktatás is

A tantermen kívüli digitális oktatás jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad és a tanév hossza sem változik - jelentette be Maruzsa Zoltán államtitkár.

A kormányzat oldalán közzétett videóban Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy június 2-ától engedélyezett, hogy az iskolákban a pedagógusok és a tanulók kis csoportokban találkozzanak egymással. Ez történhet például felzárkóztatás, korrepetálás céljából.

A minisztérium azt is előírja továbbá, hogy a bölcsődék és az óvodák nyáron legfeljebb két hétre zárhatnak be, mivel a szülők többségének már csak kevés szabadsága van.

Mivel a járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-től visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, a nyár folyamán egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le - mondta Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a videón.

Mint mondta: a tanév hossza nem változik, és mivel a digitális oktatás jól működik, így a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad.

Arról is döntöttek, hogy június 2-től engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és a tanulók oktatási célú találkozását, kiscsoportos konzultációk, illetve egyéni felkészítés tartását, amennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása.

Június 2-tól változik a gyermekfelügyelet rendje is. Már nem csak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyerekek felügyeletét.

A gyermekeket, tanulókat külön feltételek és igazolások nélkül fogadni kell − hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A gyermekfelügyeleti rendet az iskoláknak június 26-ig kell fenntartaniuk. A felügyeletben részt vevők számára június 2. és június 15. között elsősorban felzárkóztató, a tanulást támogató foglalkozásokat szervezzenek, majd 15-től 26-ig pedig a következő tanévre készülhetnek fel az iskolákban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×