eur:
388.35
usd:
360.48
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: új bejelentések a bértámogatásról

Új álláspontja van az Egészségügyi Világszervezetnek a tesztelésekkel kapcsolatban; 40 ezerhez közelít a kijárási korlátozások megszegése miatti rendőri intézkedések száma - keddi bejelentések.

2649-re nőtt a rengisztrált koronavírusosok száma Magyarországon, 291 halálos áldozat van, de egyre többen fel is gyógyulnak a fertőzésből. Az operatív törzs kedden is jelentkezett legfrissebb bejelentéseivel.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese a tájékoztatóján elmondta, a munkahelyek is veszélyben vannak most, ezért amennyi munkahely elpusztul a járványban, annyit a kormány újrateremt, illetve bértámogatással próbálják kezelni a nehéz helyzetet.

A bértámogatási intézkedések részleteit ecsetelve elmondta, azon munkavállalók vehetnek részt a programban, akiket nem bocsátottak el, a rövidített idejű munkavégzésben érintettek kieső munkaidejére vonatkozó bérének 70 százalékát állja az állam. A folyamodók ügyét 8 napon belül bírálják el a kormányhivatalok - közölte.

A bértámogatás 3 hónapra jár.

Elindítottak egy

speciális k+f bértámogatást is, ez 33 ezer kutatót, mérnököt érint,

az ő bérük és munkahelyük ezáltal könnyebben megmaradhat.

"Az intézkedés keretében a munkáltatók dolgozónként akár 318 ezer forintot is kaphatnak majd havonta" - számszerűsítette.

Megerősítette: akiket elbocsátottak, és három hónapon belül nem találnak munkát, azoknak az állam ad majd.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi számokat ismertetve elmondta, öröm az 516 gyógyult. Közülük 80-an már levelet kaptak Müller Cecíliától, hogy segítsenek vérplazmájukkal a többiek gyógyulásában. Ők azok, akik súlyosabb tünetekkel vészelték át a betegséget.

Már csaknem 1000-en vannak kórházban, 49-en lélegeztetőgépen, de 70 ezer közelében jár már a tesztek száma.

Úgy látja, nem nő jelentősen a fertőzöttek száma, bízik abban, hogy nem emelkedik már sokáig a szám. Amire viszont figyelni kell, az a zárt közösségek világa.

Ismételten aláhúzta, Budapest a járvány leginkább érintett magyar települése.

Felhívta a figyelmet,

a laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban a WHO-nak új álláspontja lett:

A PCR-tesztek után új gyorsteszt van, de még csak kísérleti szakaszban, és nem az ellenanyagot nézi, hanem a koronavírus valós meglétét.

A korábbiakat megerősítve elmondta még, hogy lesz Magyarországon átfertőzöttségi vizsgálat, de csak a járvány első hulláma után, készülve egy esetleges másodikra.

A védőoltáshoz, amelyen nagy erőkkel dolgoznak, komoly reményeket fűz.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője a tájékoztatón elmondta, hétfőn és kedden 100 helyszínre szállítottak, szállítanak felszerelést az egészségügyi dolgozók védelme érdekében (6,5 millió darab eszköz).

Számot adott arról, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a gyermekfelügyeleti passzus, mely szerint 6 és 18 óra között, csoportonként 5 gyermekkel, ingyenesen kell biztosítani a gyermekek felügyeletét.

Három álhírről is beszámolt, ezek már a vádemelési szakaszban vannak - egyik ezek közül a Budapest lezárásáról szóló.

A kijárási korlátozások bevezetésével kapcsolatban már majdnem 40 ezer rendőri intézkedés volt.

Kérdések

- Valóban nem szabad orvosi maszkokat viselni az utcán?

- Ezeket egészségügyi használatra gyártották. Utcán a házi maszkok jók, amelyek pamutból vannak. Megfelelő szabályok betartása mellett.

- Mit lehet még tenni, hogy az idősotthonokban ne pusztítson a koronavírus?

- Már eddig is számos intézkedést hoztunk, de már intézményen belül is kell hozni szakszerű, folyamatos, rendszeres tevékenységet folytatni azért, hogy a továbbadást megakadályozzuk.

- Hány álhírügyben van folyamatban eljárás?

- Közveszéllyel fenyegetés ügyében 25 eljárást indítottak, ebből 13 van folyamatban. Rémhírterjesztési ügyből a 77 ügy mintegy fele van még folyamatban.

- Mit tegyen, aki várandósként fertőzöttnek érzi magát?

- Ha egy kismamában felsejlik a gondolat, hogy fertőzött, hívja fel a háziorvost, ő dönt. A mai tudás szerint rendkívül ritka az, hogy egy pozitív kismama átadja a fertőzést a magzatnak. Egy ilyen leírt esetről van tudás a világon. A szoptatás is változatlan módon ajánlott. Az anyának, ha pozitív, maszk viselését ajánljuk. A nyálcseppektől kell megvédeni a kisbaba orrát-száját. Nem kell félni, aggódni!

- Apás szülésnél mik a lehetőségek?

- Lehetséges az apás szülés, rendkívül szigorú szabályok betartásával. Az édesapa nem veszélyeztethet másokat. A kórházaknak azonban nem mindegyikében adottak az izolációs szülés körülményei.

- A fővárosban kötelező vált a részleges maszkviselés. Ahogy a gyakorlatban történik, nem árt többet, mint amennyit használ?

- Aki felvesz egy maszkot, tűrje el, hogy rajta van, ne húzkodja! Helyesen kell viselni a maszkot. Aki leveszi a maszkot, mossa ki, ha eldobható, dobja ki!

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×