INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

koronavírus

budapest

szájmaszk

karácsony gergely

bkk

taxi

Hétfőtől kötelező a maszk a fővárosban, de tulajdonképpen önkéntes a viselése

Hétfőtől kötelező a maszk a fővárosban, de tulajdonképpen önkéntes a viselése

Infostart

Nem lesz szankciója annak, ha valaki hétfőtől nem hord maszkot a budapesti járműveken, boltokban, piacokon vagy taxikban, noha a fővárosi rendelet szerint ez kötelező.

Karácsony Gergely napokkal ezelőtt bejelentette, hogy április 27-től a budapesti piacokon, kereskedelmi egységekben és a BKK járművein kötelező lesz a maszkviselés. A Fővárosi Közlönyben is megjelent a rendeletből azonban az is kiderül, hogy aki nem húz maszkot, nem kap büntetést sem, legfeljebb csak figyelmeztetik a jogkövető magatartásra május 3-ig.

A fővárosi rendelet szövege szerint az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében Budapest közigazgatási területén

  • a BKK-járműveken és megállóhelyeken (peronzáróvonallal rendelkező megállóhelyen a peronzáróvonalon belül)
  • a taxiszolgáltatás igénybevétele és nyújtása során
  • az ügyfélforgalom számára nyitva álló, áru forgalmazására vagy szolgáltatás nyújtására használt helyiségben
  • a piacon, a vásáron és a bevásárlóközpontban

az ott tartózkodó, hat évnél idősebb személynek a száj- és az orrnyílását – különösen textil vagy papír maszkkal, sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel – teljes egészében és folyamatosan el kell takarnia.

Hétfőtől tehát tulajdonképpen a szabad ég alatti közterületeket kivéve kötelező lesz a maszk viselése, ami nem példátlan, hiszen több vidéki polgármester is élt már azzal a felhatalmazással, hogy a központi szabályozásnál szigorúbb járványellenes korlátozásokat hozhat. Így például csak maszkban lehet kilépni az utcára Székesfehérváron vagy Siófokon.

Külön kormányzati felhatalmazás nélkül azonban szankciót nem rendelhetnek a polgármesterek a szabályhoz – bár például Siófokon 50 ezer forintos bírsággal fenyegetnek –, a fővárosban azonban a helyi rendeletben is szerepel, hogy a szabálysértők május 3-ig nem számíthatnak szankcióra. A főpolgármester talán ezért is kért levélben együttműködést a kereskedelmi központok vezetőitől, a nagyobb kereskedelmi láncoktól és a taxitársaságoktól.

A Főpolgármesteri Hivatal a hvg.hu érdeklődésére azt írta, a maszkviselés előírásakor

mindenekelőtt a budapestiek önkéntes jogkövetésére építenek és külön szankciórendszert sem terveznek alkotni. Ez alól kivételt képezhetnek a BKK járművei,

ahol az utazási feltételek közé bekerülhet a kötelező maszkviselés, így akár a járművezető, akár a jegyellenőr számon kérheti a maszk nélkül utazót, és ki is zárhatja az utazásból.

Az üzletekben ez már nehezebben betartható, de az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az hangzott el, hogy az önkormányzatok a szabályok betartatásához igénybe vehetik a közterület-felügyelőket vagy akár a polgárőröket is, de végül az, hogy valóban maszkban lehet.e majd csak belépni a boltokba, kizárólag az üzemeltetőkön múlik majd, miközben persze a maszkot viselő vevők részben éppen az üzletek személyzetének egészségét óvhatják.

Az új szabály életbe lépését megelőzően és annak első hetében több forgalmas csomópontban osztanak egészségügyi maszkot, összesen 60 ezer darabot a BKK munkatársai – közölte a cég. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018