eur:
395.03
usd:
372.05
bux:
66385.52
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Hétfőtől kötelező a maszk a fővárosban, de tulajdonképpen önkéntes a viselése

Nem lesz szankciója annak, ha valaki hétfőtől nem hord maszkot a budapesti járműveken, boltokban, piacokon vagy taxikban, noha a fővárosi rendelet szerint ez kötelező.

Karácsony Gergely napokkal ezelőtt bejelentette, hogy április 27-től a budapesti piacokon, kereskedelmi egységekben és a BKK járművein kötelező lesz a maszkviselés. A Fővárosi Közlönyben is megjelent a rendeletből azonban az is kiderül, hogy aki nem húz maszkot, nem kap büntetést sem, legfeljebb csak figyelmeztetik a jogkövető magatartásra május 3-ig.

A fővárosi rendelet szövege szerint az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében Budapest közigazgatási területén

  • a BKK-járműveken és megállóhelyeken (peronzáróvonallal rendelkező megállóhelyen a peronzáróvonalon belül)
  • a taxiszolgáltatás igénybevétele és nyújtása során
  • az ügyfélforgalom számára nyitva álló, áru forgalmazására vagy szolgáltatás nyújtására használt helyiségben
  • a piacon, a vásáron és a bevásárlóközpontban

az ott tartózkodó, hat évnél idősebb személynek a száj- és az orrnyílását – különösen textil vagy papír maszkkal, sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel – teljes egészében és folyamatosan el kell takarnia.

Hétfőtől tehát tulajdonképpen a szabad ég alatti közterületeket kivéve kötelező lesz a maszk viselése, ami nem példátlan, hiszen több vidéki polgármester is élt már azzal a felhatalmazással, hogy a központi szabályozásnál szigorúbb járványellenes korlátozásokat hozhat. Így például csak maszkban lehet kilépni az utcára Székesfehérváron vagy Siófokon.

Külön kormányzati felhatalmazás nélkül azonban szankciót nem rendelhetnek a polgármesterek a szabályhoz – bár például Siófokon 50 ezer forintos bírsággal fenyegetnek –, a fővárosban azonban a helyi rendeletben is szerepel, hogy a szabálysértők május 3-ig nem számíthatnak szankcióra. A főpolgármester talán ezért is kért levélben együttműködést a kereskedelmi központok vezetőitől, a nagyobb kereskedelmi láncoktól és a taxitársaságoktól.

A Főpolgármesteri Hivatal a hvg.hu érdeklődésére azt írta, a maszkviselés előírásakor

mindenekelőtt a budapestiek önkéntes jogkövetésére építenek és külön szankciórendszert sem terveznek alkotni. Ez alól kivételt képezhetnek a BKK járművei,

ahol az utazási feltételek közé bekerülhet a kötelező maszkviselés, így akár a járművezető, akár a jegyellenőr számon kérheti a maszk nélkül utazót, és ki is zárhatja az utazásból.

Az üzletekben ez már nehezebben betartható, de az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az hangzott el, hogy az önkormányzatok a szabályok betartatásához igénybe vehetik a közterület-felügyelőket vagy akár a polgárőröket is, de végül az, hogy valóban maszkban lehet.e majd csak belépni a boltokba, kizárólag az üzemeltetőkön múlik majd, miközben persze a maszkot viselő vevők részben éppen az üzletek személyzetének egészségét óvhatják.

Az új szabály életbe lépését megelőzően és annak első hetében több forgalmas csomópontban osztanak egészségügyi maszkot, összesen 60 ezer darabot a BKK munkatársai – közölte a cég. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×