INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

időszámítás

nyári időszámítás

óraátállítás

Hajnalban egy órát veszítettünk

Hajnalban egy órát veszítettünk

Infostart / MTI

Megkezdődött a nyári időszámítás, éjjeli 2-kor 3 órára kellett állítani az órákat. Az óraátállítás miatt változott egyes tömegközlekedési járatok menetrendje.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor

kevesebb mesterséges fényt kell használni.

A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.

Az órák előreállítása miatt

változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje.

A MÁV közlése szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. Azok a belföldi vonatok, amelyek 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, 60 perccel később érkeznek a következő állomásra.

A jelenleg csak belföldön közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul a Keleti pályaudvarra. A München és Budapest között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonat pedig körülbelül egy órával később érkezik meg Budapestre vasárnap délelőtt – írták.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az óraátállítás miatt a 918-as, a 938-as, a 940-es, a 943-as, a 948-as, a 956-os, a 964-es, a 980-as, a 990-es, a 992-es, a 994-es, a 996-996A, a 998-as és a 999-es busz esetében egy-egy indulás időpontja változik.

Nyitókép: Forrás: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018