eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Hatalmas változás jön ingatlanfronton Tihanyban

Az önkormányzat saját kezébe veszi a csokos lakást vásárolni tervezők ügyét, ott tartanák a helyi fiatalokat.

Az ingatlanár-robbanás és a nagyvárosokba vándorlás közepette Tihany önkormányzata azzal próbálkozik, hogy önkormányzati lakások építésével megtartsa fiataljait - a Tihanyi Visszhang cikkét a Hírbalaton.hu szemlézte. Munkahely sincs sok arrafelé, ez is nehezíti a törekvést.

Az önkormányzati lakások - amikre túl sok hely azért nincs - jó esetben két év múlva kész lesznek, de tényleg összesen 15 ingatlan jöhet szóba csupán; az általános iskola tetőterében kialakított tíz, kisebb-nagyobb lakás szociális alapon, illetve szolgálati lakásként bérelhető, a szerződéseket öt évente felülbírálják. Az idén megemelt díjak ellenére is,még mindig igen kedvező feltételekkel, szociális lakás esetén 360 forint/négyzetméter, szolgálati lakás esetén 720 forint/négyzetméter áron lehet hozzájutni ezekhez a lakásokhoz, ha a pályázók megfelelnek az egyébként nem túl szigorú kikötéseknek. Ezenfelül van néhány önálló ház, amelyeket szintén szolgálati lakásként bérelik, jellemzően már hosszú ideje, tehát ezek nem nyújtanak valós alternatívát. Jelenleg ekkora tehát a választék.

Helyhiány miatt pedig a vidéki csok sem segít, vagyis eddig nem segített.

Van viszont egy új esély: az Aranyház utcában több telek felvásárlásával, összevonásával

egy 4200 négyzetméteres területtel rendelkezik az önkormányzat, ahol egy jelentős beruházás indulhat. A tervek szerint 840 négyzetméteres épület kap helyet itt,

amelynek földszintjén óvoda és bölcsőde, az emeletén pedig kilenc önkormányzati lakás épül.

A Tihanyi Visszhang újság információi szerint a modern épület tervezésnél figyelembe veszik ezt a sajátosságot, amennyire lehet, elkülönítik majd a lakásokat az oktatási intézménytől. A terv szerint a különböző méretű lakásokat már a kivitelezés idején meghirdetik, azokat az önkormányzat hitelből építi fel, a kölcsönt aztán az értékesítésükből fizeti majd vissza. Az önkormányzat itt is kényszerpályán mozgott, hiszen muszáj a jelenlegi óvodának új helyet találni, mint ahogy a törvényben előírt bölcsődei ellátást is biztosítani kell a településen, így tulajdonképpen a telek sorsa eleve elrendeltetett, nem volt nagyon mit mérlegelni.

Tósoki Imre polgármester

a piaci ár alatt szeretne lakásokat értékesíteni,

a CSOK előírásainak megfelelő kialakítással annak érdekében,hogy a fiatalok minél több támogatást igénybe tudjanak majd venni.

"A képviselő-testületnek kell majd pontosan meghatároznia, milyen feltételek mellett lehet pályázni a lakásokra. Egy biztos: elkötelezettek vagyunk abban, hogy a helyi fiatalokat segítsük, illetve azokat a visszaköltözni szándékozókat, akik tudnak tenni a helyi közösségért" – mondta a polgármester.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×