eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Látványterv a népszavazásra bocsátott szendendrei gyalogos-kerékpáros hídról.
Nyitókép: szentendre.hu

Gondok vannak a tervezett Duna-híddal

Hiányzó szakhatósági engedély az újabb akadály a Szentendre belvárosába tervezett híd előtt. Befejeződött a beruházásról szóló helyi véleménynyilvánító szavazás.

Komoly probléma van a kormány által a szentendrei belvárosba tervezett gyalogos-kerékpáros híddal: mint a város honlapjáról kiderült, e helyszínre nincs érvényes környezetvédelmi szakhatósági engedély, azt ugyanis 2019 októberében másodfokon elutasította az illetékes kormányhivatal. Vagyis itt nem épülhet addig meg a híd, amíg egy új eljárást le nem folytatnak, és más döntés nem születik. A hatóság ezzel Budapest védettség alatt lévő ivóvíz bázisát őrzi.

Ez pedig nagyon is kétségessé teszi, hogy megvalósítható-e a beruházás tervezett határidejére, 2023-ra a megépítése

- írta a hvg.hu. Mivel uniós forrásból tervezik a finanszírozást, a forrásvesztés elkerülése érdekében választották a már egyébként is csúszásban lévő beruházáshoz a belvárosi helyszínt.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő beruházásában tervezett átkelő Szentendrét kötné össze a Szentendrei-szigettel, és az EuroVelo 6-os transzeurópai kerékpárút részeként valósulna meg. Jelenleg csak a jóval északabbra található tahi hídon át van szárazföldi összeköttetése a szigetnek a járási székhellyel, Szentendrével vagy Budapesttel.

A városvezetés és számos szentendrei szerint egyébként sem lenne megfelelő ez a helyszín. Azt sem szeretnék azonban, hogy az előkészítetlen beruházás miatt a városvezetést okolják, ha forrásvesztésre kerül sor. A szigeten lévő települések - Szigetmonostor, Kisoroszi, Pócsmegyer és Tahitótfalu - viszont mindenképp szeretnék, ha megvalósulna a híd, ezért Orbán Viktor miniszterelnöktől kérték a beruházás kiemeltté nyilvánítását.

A város honlapján azonban az áll: a NIF Zrt. szerint a jogerős hatósági döntés még megmásítható. Kérdés, hogy ez mennyi időt venne igénybe, ha egyáltalán sikerülne.

Megvan a szavazás eredménye

Szentendre mindenesetre véleménynyilvánító népszavazást írt ki, amelynek keretében február 17-étől március 2-án estig szavazhattak a szentendreiek arról, hol szeretnének hidat. A képviselő-testület a döntést a népszavazás eredményének figyelembevételével, azután hozza meg.

A szavazók két belvárosi, egymástól néhány száz méterre levő helyszínre szavazhattak – a Rév utca, illetve a mostani Pásztor rév vonalában. A kormány ezeket preferálná.

A másik két helyszín közül egy a belvárostól jóval északabbra, a Határcsárda vonalában található, ez az egy, amelyik rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel. A polgármester személyesen a belvárostól délre található Postás strand közelében felépítendő hidat preferálja, ennek engedélyeztetése viszont még el sem kezdődött.

2622 szentendrei voksolt, és a többség,

1445 szentendrei, azaz a szavazók 55,11 százaléka a déli hídhelyszínt támogatta.
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×