INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

lottó

matematika

nyeremény

elte

Lottószelvények a Szerencsejáték Zrt. Csalogány utcai lottózójában Budapesten 2019. március 22-én. Minden idők harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint a tét az Ötöslottó hétvégi sorsolásán.

Lottóláz: a matematikus elárulta a titkot, ez lenne a legcélszerűbb

Infostart / InfoRádió

Szinte kizárt a csalás lehetősége a lottóhúzás alkalmával – vélekedett az InfoRádió által megkérdezett matematikaprofesszor. Mérő László, az ELTE pszichológiai intézetének tanára szerint egy 5 milliárdos nyereményt nehéz azonnal elkölteni.

A lottóban az a pláne, hogy sokan űzik, de csak kevesen nyernek, fogalmazott Mérő László professzor az InfoRádióban. Szinte mindenki követ valamilyen stratégiát, aki véletlen számokat játszik meg, az is, de ez gyakorlatilag nem számít, mert

a nyerési esélye mindenkinek ugyanakkora,

tette hozzá. Természetesen öt-tíz szelvénnyel növelhető az esély a nyerésre, ez azonban az 5 találathoz gyakorlatilag elhanyagolható, inkább a három- és négy találatnál lehet érdekesebb. Utóbbiak mértéke azonban ugyanakkora, mint máskor, mert a hétről hétre felhalmozódó, ki nem osztott telitalálatnyeremény csak az 5 találattal vihető el.

Az ELTE pszichológiai intézetének tanára arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberek nem egyformán játsszák meg a számokat sem, és általában a nagyobbakat kevesebben tippelik, mint a kicsiket.

Mérő László szerint egyébként matematikailag a legcélszerűbb, ha nem lottózunk, azonban a kis izgalom mégiscsak megéri.

Statisztikát sem érdemes elvileg, és gyakorlatilag sem követni tippeléskor, és egyébként pont emiatt is lehet azt sejteni, hogy történik-e csalás, vagy sem

– jegyezte meg a szakember, aki szerint úgy tűnik, „minden rendben van”, mert olyan valószínűséggel ismétlődnek a nyertes számok, ahogyan azt a véletlen írja. Két dolog utalhatna az ellenkezőre: ha a túlzottan szabálytalan, vagy ha túlzottan szabályos a kihúzott számok eloszlása, ugyanis a véletlennek is megvannak a maga törvényei – tette hozzá.

Az ELTE pszichológiai intézetének munkatársa arra is kitért, az viszont egybehangzóan megállapítható, hogy a nagyobb lottónyerteseknek a többsége 20-30 év után rosszabb helyzetben van, és kevésbé érzi jól magát a bőrében, mint a nyeremény előtt. Átállnak valami nagyobb fogyasztásra, magasabb életszínvonalra, miközben utánpótlása nincsen a nyereménynek. És bár

érezheti magát az ember szerencsésnek, attól még elkötheti hülyén,

ezért a professzor szerint a nyeremény egy részét nyugodtan el lehet verni olyanra, amitől az ember jól érzi magát, azonban egy másik felét érdemes lehet befektetni vállalkozásokba, különféle gazdasági történetekbe. „Legfeljebb elbukja, nagyobb baj nem lehet” – tette hozzá végezetül.

Egy átlagos játékhéten átlagosan 2-3 millió szelvényt szoktak vásárolni Magyarországon, a most várható rekordnyeremény miatt azonban ennek körülbelül kétszerese, 5-6 millió is elkelhet.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Mérő László
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018