eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus - a gyógyszertárakban adott esetben figyelmeztetnek is

Van elég gyógyszer és lesz megfelelő mennyiségű szájmaszk a patikákban - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán elmondta: a köztestület pontos tájékoztatást küldött a gyógyszerészeknek arról, hogy mit kell mondaniuk a koronavírusról érdeklődő vásárlóknak, és mindenkit lebeszélnek arról, hogy felesleges készítményeket halmozzon fel.

Elsősorban informálódni igyekszenek a patikákba betérők a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról, és olykor külföldről hazatérők is akadtak köztük, akik afelől érdeklődtek, hogy milyen tünetek esetén kell arra számítaniuk, hogy betegek lesznek - mondta el az InfoRádióban Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Érzékelik a feszültséget az embereken.

Ezzel kapcsolatban elmondta: egyrészt azok a gyógyszerek, amelyek egyáltalán szóba kerülhetnek egy esetleges betegség kezelése kapcsán, akkor alkalmazhatók, amikor már kórházba került a beteg, vagyis e szerek a közforgalmú patikákban nem érhetők el. Másrészt a lázas, meghűléses állapotok kezelésére szolgáló szerek bőségesen elérhetők a gyógyszertárakban még egy fokozottabb lakossági igény esetén is. Hozzátette:

A gyógyszertári dolgozóknak szakmai és etikai kötelessége is, hogy lebeszéljék, ha valaki a koronavírussal kapcsolatban fölösleges dolgokat vagy fölösleges mennyiségben akar különféle dolgokat vásárolni.

Ami a szájmaszkokat illeti, az elmúlt hetekben egyeztettek az operatív törzzsel és felvették a kapcsolatot a maszkokat gyártó büntetés-végrehajtási intézetekkel, és így találtak olyan megoldást, amelynek révén már elkezdték feltölteni a gyógyszertári készleteket, és ez folytatódni fog a jövő héten. "Azt még nem tudom, ez mekkora igényt fog tudni kielégíteni, de bízom benne, hogy ezen túl, nagykereskedők közreműködésével, kereskedelmi csatornáon is fognak tudni annyi számaszkot beszerezni, amennyire szükség lesz" – mondta Hankó Zoltán.

Mivel a gyógyszertári dolgozók folyamatosan pénzt adnak/vesznek át a betegektől, és ez fertőzés forrása lehet, ezért fokozott mennyiségben lehet szükség egy járvány kitörésekor gumikesztyűkre. Szükség lesz továbbá a gyógyszertári felületek fertőtlenítésére is – már ennek megoldását is szervezik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×