INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

atomenergia

klímapolitika

petz ernő

paksi atomerőmű

Petz Ernő: tévút a jelenlegi klímapolitika

Petz Ernő: tévút a jelenlegi klímapolitika

Az energetika a klímapolitika diktatúrája alatt szenved – véli Petz Ernő címzetes egyetemi tanár, a Paksi Atomerőmű nyugalmazott vezérigazgatója, aki a témában tartott előadást a Reális Zöldek, a Civil Tudományközi Társaság és a Filozófiai Vitakör szervezésében a Műcsarnokban.

Ma az energetika mint szakma és mint ágazat – különösen a fejlett országokban, elsősorban Németországban –, a klímapolitika diktatúrája alatt szenved, és ezt szó szerint kell érteni – emelte ki Petz Ernő címzetes egyetemi tanár az InfoRádiónak nyilatkozva.

A klímapolitika által megfogalmazott célok már oly mértékű befolyással bírnak, kiváltképp a villamosenergia-termelésre, hogy a szakmai szempontok, valamint a korábban uralkodó optimalizálási célkitűzések alig érvényesülnek, és egyedül a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése számít, fejtette ki a Paksi Atomerőmű egykori igazgatója. A szakember – más energetikai szakemberrel egyetemben – felelősnek érzi magát, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy

„ez egy tévút”, ami az energiatermelés tönkretételéhez vezet.

Mint kiemelte, az a törekvés, hogy a kibocsátás csökkentése érdekében a hagyományos energiahordozókat kiszorítsák, hogy

a szenet, az olajat és a gázt megújuló energiaforrással helyettesítenék, az egyszerűen lehetetlen,

mind technológiai, mind pedig pénzügyi okok miatt is, amit bizonyítani is kíván hétvégi előadásán a német példán keresztül – árulta el a szakember.

Bár a klímapolitika nemzetközi, Petz Ernő úgy véli, hogy az energiapolitika nemzeti kell hogy legyen, miután az egyes országban eltérőek az adottságok, és más-más energiahordozókkal rendelkeznek. Például míg Franciaországban a villamosenergia 70 százalékát atomerőművek termelik, addig ezt Lengyelországban a szénerőművek adják, ennélfogva elvárhatatlan, hogy azonos energiapolitikát is folytassanak – mutatott rá.

A Paksi Atomerőmű volt igazgatója az InfoRádiónak azt is megjegyezte: a politikusok tájékozatlanságát mutatja, hogy a decemberi EU-csúcs záródokumentumában – Lengyelország kivételével, amely ország egyébként kiváló feketeszénnel rendelkezik – elfogadták azt is, hogy 2050-re klímasemlegessé teszik a villamosenergia-termelést, miközben

nem tudják pontosan, hogy mit is takar

ez a forgalom, és rosszul is használják a kifejezéseket.

„Mint klímarealista energetikus – tette hozzá végezetül –, abból kiindulva, hogy a szén-dioxid nem okozhat globális felmelegedést, ez tudományosan nem igazolt, hiába mondják sokan, én pláne drukkolok a lengyeleknek és nekik van igazuk, és termeljék csak olcsón a villamosenergiát a szenükből”.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Petz Ernő: az energetika a klímapolitika diktatúrája alatt szenved
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018