eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Petz Ernő: tévút a jelenlegi klímapolitika

Az energetika a klímapolitika diktatúrája alatt szenved – véli Petz Ernő címzetes egyetemi tanár, a Paksi Atomerőmű nyugalmazott vezérigazgatója, aki a témában tartott előadást a Reális Zöldek, a Civil Tudományközi Társaság és a Filozófiai Vitakör szervezésében a Műcsarnokban.

Ma az energetika mint szakma és mint ágazat – különösen a fejlett országokban, elsősorban Németországban –, a klímapolitika diktatúrája alatt szenved, és ezt szó szerint kell érteni – emelte ki Petz Ernő címzetes egyetemi tanár az InfoRádiónak nyilatkozva.

A klímapolitika által megfogalmazott célok már oly mértékű befolyással bírnak, kiváltképp a villamosenergia-termelésre, hogy a szakmai szempontok, valamint a korábban uralkodó optimalizálási célkitűzések alig érvényesülnek, és egyedül a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése számít, fejtette ki a Paksi Atomerőmű egykori igazgatója. A szakember – más energetikai szakemberrel egyetemben – felelősnek érzi magát, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy

„ez egy tévút”, ami az energiatermelés tönkretételéhez vezet.

Mint kiemelte, az a törekvés, hogy a kibocsátás csökkentése érdekében a hagyományos energiahordozókat kiszorítsák, hogy

a szenet, az olajat és a gázt megújuló energiaforrással helyettesítenék, az egyszerűen lehetetlen,

mind technológiai, mind pedig pénzügyi okok miatt is, amit bizonyítani is kíván hétvégi előadásán a német példán keresztül – árulta el a szakember.

Bár a klímapolitika nemzetközi, Petz Ernő úgy véli, hogy az energiapolitika nemzeti kell hogy legyen, miután az egyes országban eltérőek az adottságok, és más-más energiahordozókkal rendelkeznek. Például míg Franciaországban a villamosenergia 70 százalékát atomerőművek termelik, addig ezt Lengyelországban a szénerőművek adják, ennélfogva elvárhatatlan, hogy azonos energiapolitikát is folytassanak – mutatott rá.

A Paksi Atomerőmű volt igazgatója az InfoRádiónak azt is megjegyezte: a politikusok tájékozatlanságát mutatja, hogy a decemberi EU-csúcs záródokumentumában – Lengyelország kivételével, amely ország egyébként kiváló feketeszénnel rendelkezik – elfogadták azt is, hogy 2050-re klímasemlegessé teszik a villamosenergia-termelést, miközben

nem tudják pontosan, hogy mit is takar

ez a forgalom, és rosszul is használják a kifejezéseket.

„Mint klímarealista energetikus – tette hozzá végezetül –, abból kiindulva, hogy a szén-dioxid nem okozhat globális felmelegedést, ez tudományosan nem igazolt, hiába mondják sokan, én pláne drukkolok a lengyeleknek és nekik van igazuk, és termeljék csak olcsón a villamosenergiát a szenükből”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×