eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Róbert Károly Magánkórház meddőségi centruma 2016. január 15-én. A 4000 négyzetméter alapterületű kórházat másfél év alatt újították fel.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Megadták a pontos dátumot, mikortól ingyenes a meddőségkezelés

A kormány elkötelezett abban, hogy minél több segítséget nyújtson a meddő pároknak - erősítette meg az egészségügyért felelős államtitkár.

Horváth Ildikó bejelentette, hogy február 1-től ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és a teljes körű meddőségi kivizsgálások. Az államtitikár felidézte, hogy a nyár végén elkészült az az egészségügyi szakmai irányelv, amely korszerű elvek alapján a különböző kivizsgálási lépéseket, a beavatkozások helyét és a megfelelő eljárásrendet biztosítja.m

Mint mondta, a kormány jelentősen megnövelte az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek számát, így ez évtől összesen tizenkettő ilyen működik az országban. Az államtitkár közölte azt is, hogy

mind a kivizsgálási csomagok, mind pedig a kezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos támogatással lesznek elérhetők. Ez azokra a gyógyszerekre is érvényes, amelyeknél eddig valamennyi önrészt kellett fizetniük az érintetteknek.

A február 1-jétől ingyenessé váló meddőségi vizsgálatok közfinanszírozásba történő bevonására a kormány éves szinten több mint 9 milliárd forintot biztosít, a még nem közfinanszírozott gyógyszerek közfinanszírozásba vonására pedig 1,6 milliárd forintot fordít az állam.

Az intézkedésektől azt várják - mondta az államtitkár -, hogy még több család merjen lépni akkor is, ha természetes úton nem lehet gyermekük.

Konc János, a Szent János Kórház meddőségcentrumának vezető főorvosa arról beszélt: nem lehet megjósolni, hogy a milyen ütemben és mennyi gyerek születik az intézkedések nyomán, de mindenképpen több családnak lesz elérhető a meddőségkezelés. Mint mondta, Magyarországnak eddig sem kellett szégyenkeznie a meddőségkezelésben elért eredményeivel, a területen dolgozók mindig magas színvonalon gyógyítottak.

Magyarországon minden hetedik házaspár meddő, 150 ezer embert érint ez a probléma.

A fejlesztéseknek köszönhetően a becslések szerint négyezer újszülött világra jövetelét prognosztizálják 2022-re - tette hozzá az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×